Velikonoční pečivo – jidáši, mazanec, boží milosti…

O velikonočních svátcích odedávna hrály důležitou roli sladké pečivo, především z kynutého těsta.
Velikonoční pečení, foto med

O velikonočních svátcích odedávna hrály důležitou roli sladké pečivo, především z kynutého těsta. Toto období napomáhalo postupnému přechodu od dlouhého čtyřiceti denního půstu k běžné stravě. Mezi sladké kynuté výrobky patří velikonoční pečivo – jidáši, mazanec, boží milosti, beránek, mrkvový koláč a další. Jidáše se jedly na Zelený čtvrtek a na Velký pátek, mazané medem, který podle pověry chrání před uštknutím.

Tak jako o Vánocích vánočka nesmí o Velikonocích chybět na stole mazanec a další velikonoční pečivo. V podstatě je složení těsta podobné složení vánočky, jen může být víc vajec, neboť slepice už víc nesou. Toto těsto se zpracovává do bochánků, které mají uprostřed křížek.

Jidáše

Jidáše, foto med

Ingredience: 350 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 100 g cukru, 100 g tuku, 1 vejce, 40 g droždí, 250-300 ml mléka, špetka soli, citrónová kůra, vanilkový cukr, vejce na potření.

Postup: připravíme kvásek tak, že kvasnice rozetřeme s cukrem, přidáme trochu mouky a 4 lžíce mléka, poté rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít. Prosejeme mouku do mísy, přidáme kvásek, cukr, vlahý tuk a ostatní přísady a vypracujeme těsto. Z vykynutého tvoříme jidáše – těsto zpracujeme do válečků, které spleteme tak, aby připomínaly provaz. Před vložením do trouby pomašlujeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 °C. Po 10 minutách snížíme teplotu a zvolna dopečeme. Podáváme pomazané medem.

Beránek

Beránek, foto med

Ingredience: 2 vejce, 70 g Hery, 120 g pískového cukru, 1/2 prášku do pečiva, 180 g polohrubé mouky, trochu mléka, rozinky

Postup: Ušleháme žloutky s tukem a cukrem, po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko, nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Vlijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy beránka a ve vyhřáté troubě upečeme. Zdobíme bílou nebo hnědou čokoládovou polevu. Oči můžeme vytvořit z rozinek. Klasickému beránkovi sluší kolem krku mašle.

Mazanec

Mazanec, foto med

Ingredience: 450 g hladké mouky, 300 g hrubé mouky, 180 g moučkového cukru, 180 g hery, 3-4 žloutky, 50 g mandlí, 30 g rozinek, 40 g droždí, asi 3 dl mléka, vanilkový cukr, sůl, žloutek s mlékem na potření, hladká mouka na vyválení.

Mazanec, foto med

Postup: Rozdrobené droždí utřeme s trochou cukru, přidáme trochu hladké mouky a vlažného mléka a necháme vykynout. Máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme žloutky, prosátou mouku, kvásek, sůl, vanilkový cukr a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Přeložíme na vál a rukama pracujeme tak dlouho, až se těsto nelepí. Přidáme omyté a okapané rozinky a spařené, oloupané a pokrájené mandle. Přeložíme do mísy vysypané moukou, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo.
Z vykynutého těsta vyválíme dva bochánky a každý umístíme na samostatný plech vyložený silikonovou či teflonovou fólií nebo povoskovaný včelím voskem. Po nakynutí potřeme bochánky v mléce rozšlehaném žloutkem, posypeme sekanými vlašskými ořechy nebo mandlemi a ostrým nožem mazance uprostřed nařízneme do kříže. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C, po pěti minutách teplotu snížíme na 170 °C a dopékáme zvolna.

Boží milosti

Boží milosti, foto med

Ingredience: 250 g hladké mouky, 250 g tvarohu, 250 g hery, ½ prášku do pečiva

Postup: Z proseté mouky smíchané s práškem do pečiva, tvarohu na pečení a změklé hery vypracujeme těsto, na hodinku ho dáme do ledničky odpočinout. Poté těsto vyválíme na sílu tužky a rádýlkem rozkrájíme na čtverečky nebo obdélníčky, které uprostřed třikrát prořízneme. Tyto tři symbolizovaly Boží trojjedinost. Boží milosti buď upečeme v troubě nebo je smažíme ve friťáku a poté necháme tuk odsát na vrstvě ubrousků. Horké je obalujeme ve skořicovém nebo vanilkovém cukru.

Mrkvový koláč

Mrkvový koláč, foto med

Ingredience: 250g hladké mouky, 120 g cukru, 120 g hery, 1 vejce, 2 větší mrkve, prášek do pečiva, mléko podle potřeby

Postup: Mouku prosejeme, smícháme s práškem do pečiva, rozdrobíme do ní heru, přidáme cukr a jemně nastrouhanou mrkev. Vypracujeme hladké těsto, podle potřeby můžeme zředit mlékem. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy a pečeme při teplotě 170 – 180 °C asi 40 minut, přičemž špejlí zkoušíme, zda není hotové o něco dříve. Hotový koláč můžeme rozkrojit a namazat marmeládou nebo nutelou, nebo ozdobit citronovou či čokoládovou polevou, případně i šlehačkou.

Přejít nahoru