Uskladňování potravin v mrazáku

Snadné uzavírání sáčků pro skladování v mrazáku, foto med

Uskladňování potravin v mrazáku sebou přináší leckdy mrzutosti – různé uzávěry sáčku často nedrží, nebo se poztrácejí. Zato PET lahví bývá v domácnosti dostatek. Ale všechno v nich skladovat taky nemůžeme, protože by za chvíli zcela zaplnily celý mrazák. Jato jejich uzávěr se nám bude hodit.

Je to zcela jednoduché, jako většina geniálních nápadů. Potřebujeme pouze prázdnou PET láhev a mikrotenový sáček. A nůž nebo nůžky. Velikost sáčku by neměla být příliš velká, aby přes jeho okraj bylo snadné víčko zašroubovat.

Snadné uzavírání

Plastovou láhev odřízneme, foto med
  1. Prázdnou plastovou láhev odřízneme těsně pod víčkem tak, aby odstřižená hrana nebyla ostrá a nepoškodila sáček.
  2. Víčko odšroubujeme. Mikrotenový pytlík naplníme potravinou určenu k mrazení. Může to být i tekutina, například polévka, nebo zelené koření, hrášek, rybíz aj.
  3. Horní okraj sáčku protáhnete zespoda uříznutým kouskem plastu s uzávěrem a přes ohnuté okraje mikrotenu zašroubujeme víčko.

Jak balíme potraviny určené k mrazení

Uzavření sáčku zašroubováním víčka, foto med

Před zmrazováním v domácnosti je obecně důležitý výběr vhodného obalového materiálu. Dáváme přednost takového, který dobu trvanlivosti podpoří. Špatně zabalené potraviny, nebo dokonce zcela nezabalené vedou k různým vadám potravin. Například maso bude vysušené, zelenina se scvrkne, zmrzlina chytne pach jiných potravin a podobně. Navíc do mrazničky uniká vlhkost z potravin, čímž se v něm zbytečně vytváří námraza. Potraviny balíme do malých sáčků nebo nádobek, abychom po rozmrazení mohli obsah zkonzumovat nejpozději do 24 hodin. Velikost samozřejmě určuje i počet strávníků. Běžně vhodné balení je okolo pět set gramů.

Vhodné obaly

Uzavíratelný sáček, foto med
  • Polyethylenové sáčky a fólie zamezují vysychání nebo vlhnutí potravin, nehodí se však k ukládání jídla při vysoké teplotě. Ostatně teplé jídlo vůbec není dobré balit, před ukládáním do ledničky nebo mrazničky je musíme nechat důkladně vychladnout.
  • Mikroten je použitelný při teplotách od –40 do -110 °C, významná je nízká propustnost kyslíku a aromatických látek, tepelná svařitelnost a oceníme i jeho průhlednost.
  • Nádobky z plastu a polystyrenu jsou výhodné v tom, že je po důkladném umytí můžeme použít opakovaně. Šikovnější jsou hranaté, které místo v mrazáku šetří. Uzavíráme je víčky ze stejného materiálu.
  • Nádoby nebo fólie z hliníku (alobal) jsou pro zmrazování vynikající, výhodné jsou i hliníkové misky, které lze použít několikrát. Nevhodné jsou nádoby skleněné, protože zmrazením produktu dochází ke zvětšení jeho objemu a snadno by mohly prasknout.
Přejít nahoru