Ten kdo má zahrádku a pěstuje rajčata (ZDE) ví, jak překotně dozrávají,. Mnohdy je úroda tak bohatá, že už nevíme, co už s nimi dělat. Leča a rajské jsme přejedení, zásoby kečupu máme na rok, co tedy ještě? V posledních letech patří k velmi oblíbeným pochoutkám sušená rajčata. Buď jen tak samotná, nebo naložená s aromatickými bylinami v oleji. Na tuto pochoutku si i ti, kteří zeleninu nepěstují, mohou dvě kila rajčat koupit, koncem léta bývá jejich cena snesitelná .
Rajčata k sušení vybereme dobře vyzrálá bez kazů. Pokud máme sušičku, prostě je v ní usušíme. Pokud ne, vystačíme si i s elektrickou troubou. V jižních krajích se rajčata suší na slunci na střechách domů nebo na terasách a jejich chuť je naprosto jedinečná. Při tropických teplotách to můžeme zkusit i u nás, nebo je alespoň předsušit a v troubě pak dosušit.
Příprava rajčat k sušení
Rajčata k sušení jsou vhodná pevná a dužnatá s malým obsahem šťávy. Nejvhodnější jsou soudková, ale použít můžeme podstatě jakýkoliv druh, jen některá jemnější rajčata jsou sušená chuťově málo výrazná. Sušit můžeme i cherry rajčátka, ty jen nařízneme a šťávu vymáčkneme. Z rajčat odstraníme stopky, omyjeme je a osušíme. Překrojíme je na půlky a vnitřek se semínky odstraníme. U stopy můžeme dužinu trochu naříznout a celý vnitřek vydlabeme prstem nebo lžičkou. Schováme si ho na výrobu kečupu. Na plech položíme mřížku nebo alespoň papír na pečení. Rajčata klademe řezem nahoru jedno vedle druhého. Jemně posolit, neboť sůl dehydratuje a konzervuje. Necháme je asi dvě hodiny zavadnout.
Tip: Půlky vydlabaných rajčat můžeme převrátit naruby a sušit je dužinou nahoru.
Sušení rajčat v troubě
Troubu zapneme na 80 °C, vložíme plech s rajčaty a mezi dvířka trouby vsuneme vařečku, aby zůstala pootevřená tak na pět centimetrů. Máme-li v troubě horkovzdušný program, zapneme ho – urychlí sušení. Samotný proces sušení trvá velmi dlouho, podle velikosti plodů 10 – 12 hodin. Smysl je odpařit vodu, vysušit dužinu a koncentrovat chuť. Někdo již během sušení rajčata koření, ale hrozí, že se zelené byliny spálí a rajčata budou hořká. Lepší je kořenit až při další úpravě. Správně usušená rajčata mají mít vláčnou a pružnou strukturu, neměla by být tvrdá a lámavá. Necháme je vychladnout a uložíme do dózy nebo sklenice a zavíčkujeme. Skladujeme v chladu, vydrží nejméně půl roku, ale občas kontrolujeme, neboť špatně vysušené by mohly začít plesnivět.
Nakládání sušených rajčat do oleje
Sušená rajčata můžeme pro vylepšení chutě také naložit do oleje. Taky tak déle vydrží. Použijeme malé sklenice, kteří vyvaříme nebo vypaříme i s víčky. Do suchých vkládáme sušená rajčata, která prokládáme čerstvými bylinami, kořením, případně i feferonkami nebo chilli papričkami a stroužky česneku. Prostě podle toho, co vám chutná. Z bylin se používá bazalka, tymián, rozmarýn, dobromysl-oregano, z koření pepř, provensálské koření. Zahřejeme dobrý olej (olivový, ořechový nebo stačí i jen slunečnicový) na asi 60 °C a napěchovaná rajčata s bylinami ve sklenicích jím zalijeme. Uskladníme je v suchu a temnu. Než je začneme používat, měli bychom je rozhodně nechat nejméně deset dní pracovat, aby nasákla olejem a arómatem a chutí zvolených přísad.
Použití sušených rajčat v kuchyni
Sušená rajčata mají výrazně intenzivnější chuť než rajčata čerstvá. Můžeme je jíst samotné, podáváme je jako chuťovku k vínu nebo pivu, krájíme na tenké plátky na chlebíčky nebo do plněných baget. V kuchyni přidáváme k masu, rybám, do omáček, salátů, rizot, na pizzu… Olej z nakládaných rajčat je ochucený bylinami a krásně voní. Využijeme do salátů nebo na těstoviny, nebo si jím jen pokapeme krajíc chleba. Pár kousků sušených rajčat můžeme vložit do břicha grilovaným rybám nebo do kuřete.
Recepty se sušenými rajčaty
Krůtí maso se zeleninou
Ingredience: 400 g krůtího masa, 3 lžíce oleje, 1 cibule, kousek pórku, hrstku sušených rajčat naložených v oleji, česnek, hrst arašídů, pepř, sůl, několik kapek worcesteru.
Postup: Cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka zpěníme na oleji. Krůtí maso nakrájíme na hranolky, osolíme, opepříme a osmahneme na cibuli. Přidáme pokrájený česnek, kolečka pórku, arašídy a nadrobno pokrájená sušená rajčata, podlijeme trochou vody, zakápneme worcesterem a dusíme doměkka. V hotovém pokrmu má být téměř všechna tekutina odpařená. Podáváme s rýží.
Kuřecí závitky se sušenými rajčaty
Ingredience: kuřecí řízky, sušená rajčata naložená v oleji, mozzarella, šunka, sůl, pepř
Postup: Řízky jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý řízek položíme plátek šunky, kus mozzarelly a sušená rajčata. Zavineme a sepneme jehlami na závitky nebo omotáme nití. Závitky naklademe do pekáčku, pokapeme olejem z rajčat a zakryté pečeme při 180 °C půl hodiny, pak odklopíme a dopečeme. Podáváme s omáčkou a s rýží nebo hranolky.
Špagety se sušenými rajčaty
Ingredience: ½ balíčku špaget, malá sklenička sušených rajčat naložených v oleji, kousek pórku, malá cuketa, 3 stroužky česneku, snítka bazalky, snítka tymiánu (lze i sušené), sůl, olej.
Postup: rozehřejeme olej z rajčat a osmahneme na něm plátky česneku, kousky cukety a pórku, přidáme nakrájená sušená rajčata, osolíme a posypeme nasekanými bylinkami. Uvařené špagety scedíme, omastíme a promícháme s připravenou směsí. Na talířích můžeme posypat strouhaným sýrem.
nikdo nikde nepíše, do jaké fáze vysušenosti se suší.. což je trochu problém… já je přesušila a nic moc… jinak písmena v diskuzi jsou přednastavena ve špatné barvě…
aha.. tak nejsou.. jen je trochu problém příspěvek napsat, když ho nevidíte v bílém poli.. :o)