Reveň rebarbora

Řapíky rebarbory využijeme v kuchyni i pro zdraví
Reveň rebarbora v kuchyni, foto med

Reveň kadeřavá, rebarbora (Rheum rhabarbarum) pochází z Číny, kde její řapíky odedávna používali nejen v kuchyni, ale i jako léčivou rostlinu. Vytrvalá rebarbora dorůstá výšky až 200 cm, zkrabacené listy má dlouhé 50–60 cm. Dlouhý, karmínově červený řapík je na rubu vydutý, nahoře může být světle zelený. Lodyha nese bohaté květenství s drobnými bílými květy. Kvete v červnu a červenci, a je žádoucí mladé květní stonky vylamovat, čímž podpoříme růst. Řapíky Reveně kadeřavé sklízíme druhým rokem po výsadbě odlamováním, a to od poloviny května do poloviny června, do dne svátku sv. Jana (24. června) – letního slunovratu. Po tomto termínu již má příliš kyseliny šťavelové, která není pro zdraví bezpečná. Navíc ztrácí svou křehkost a je nepříjemně kyselá.

Pěstování

Reveň na záhonu, foto med

Na jednom stanovišti roste Reveň až 10 let, potřebuje dostatečný prostor pro rozrůstání. Před výsadbou připravíme půdu obohatíme kompostem nebo rozloženým hnojem. Během vegetace přidáváme kompost a mulč.

Zdraví prospěšná rebarbora

Reveň mnoholistá obsahuje velké množství vitamínů, ze skupiny B je to zejména niacin, kyselina listová a pantotenová, které nám pomáhají s krvetvorbou, energií buněk a se zdravou pokožkou i vlasy. Z minerálů obsahuje draslík, hořčík, fosfor, jód, vápník, mangan a železo. Je močopudná. Váže na sebe tuk, podporuje tvorbu žluči a také metabolismus i trávicí systém. Vláknina v ní obsažená zbavuje tělo toxinů a povzbuzuje střevní peristaltiku. Obsahuje látky, jako jsou antrachinony, které mají projímavé vlastnosti.

Nebezpečné stránky rebarbory

Krájení rebarbory, foto med

Kromě pozitiv má tato zelenina i svá negativa. Problematická je kyselina šťavelová (oxalová), kterou obsahuje. Narušuje v organismu iontovou rovnováhu vápníku a kvůli tomu se vápník z těla vylučuje. Neměli bychom ji konzumovat víc než 2x týdně a s mírou. Zcela se vyhnout rebarboře by se měli lidé s nemocnými ledvinami, močovým měchýřem, trpící revmatismem, dnou a s nemocemi žaludku. Omezeně by ji měly konzumovat těhotné a kojící ženy.

Reveň rebarbora v kuchyni

Z rebarbory jíme pouze tepelně upravené řapíky, rozhodně ne listy bohaté na kyselinu šťavelovou. Ty jsou vhodné k výrobě jíchy na hubení mšic. Řapíky nají zabarvení podle odrůdy od vínově červené po světle zelenou. Barva neurčuje zralost či stáří. Nejprve z řapíků stáhneme tenké ale tuhé slupky, poté ji nakrájíme na kostičky. Při vaření se vyhneme nádobí z hliníku, který reaguje s kyselinou šťavelovou a dostává se do jídla.

Reveň rebarbora – recepty

Rebarborový koláč se žmolenkou

Rebarborový koláč se žmolenkou, foto med

Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 20 g droždí, 1-2 lžíce rozpuštěného tuku, 1-2 lžíce cukru, špetka soli, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku. Náplň – 500 g rebarbory, cukr a skořice podle chuti. Žmolenka: 100 g másla, 100 g moučkového cukru a 100 g polohrubé mouky.
Postup:

  1. Uděláme si kvásek z vlažného mléka, špetky cukru, špetky mouky a z rozdrobených kvasnic. Oloupané řapíky podélně rozřízneme podle tloušťky řapíků 2-4x a nakrájíme na kostičky. Hustě prosypeme cukrem a necháme pustit šťávu. V míse smícháme mouku, pudingový prášek, sůl, cukr, změklý tuk a vlijeme kvásek. V robotu nebo vařečkou vypracujeme hladké těsto, přeryjeme utěrkou a na teplejším místě necháme kynout asi hodinu.
  2. Z rebarbory slijeme šťávu a vmícháme do ní skořici. Rozpuštěný tuk, cukr a mouku smícháme a rozdrobíme prsty na žmolky.
    Vykynuté těsto rozválíme na vymazaný plech, trochu zvýšíme okraje a po celé ploše rovnoměrně rozprostřeme nejprve připravenou reveň a poté žmolenku. Pečeme v troubě na 180 °C asi 40 minut.

Kynuté ovocné knedlíky s rebarborou

Kynuté ovocné knedlíky s rebarborou, foto med

Ingredience: 500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 20 g droždí, 1 žloutek nebo 2 lžíce škrobu (pudingového prášku), sůl. Na posyp moučkový cukr, strouhaný tvrdý tvaroh nebo skořice, přepuštěné máslo.

Postup:

  1. Z mléka, z rozdrobených kvasnic, špetky cukru a špetky mouky rozmícháme kvásek a necháme ho vzejít na teplém místě. Do mísy přesejeme mouku, přidáme ostatní přísady a zaděláme vykynutým kváskem. V robotu či vařečkou uhněteme hladké tužší těsto. Zakryté dáme kynout na teplé místo asi hodinu.
  2. Reveň oloupeme, nakrájíme na kostičky a v misce prosypeme cukrem. Až pustí šťávu, slijeme ji.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na kousky, které prsty roztáhneme, naplníme připravenou rebarborou a zakulatíme do tvaru knedlíků. Necháme ještě chvíli kynout, zatím dáme vařit do většího hrnce osolenou vodu. Knedlíky vkládáme do vroucí vody stranou, na které ležely, směrem dolů. Vaříme bez zakrytí 8–10 minut, pak je vyjmeme a každý propícháme nebo roztrhneme dvěma vidličkami, aby se nesrazily. Podáváme sypané cukrem, strouhaným tvarohem nebo skořicí a polité máslem.

Rebarborovo-jahodový kompot

Rebarborovo-jahodový kompot, foto med

Ingredience: 1 kg rebarbory, 1 kg drobnějších jahod, 1 citron, 750 g cukru, trochu rumu.

Postup:

  1. Očištěné stonky rebarbory nakrájíme na asi 2 cm kostičky. Spaříme je vroucí vodou, scedíme a v hrnci prosypeme 300 g cukru. Promícháme, zakryjte pokličkou a necháme do druhého dne v chladu. Odstopkované a opláchnuté jahody prosypeme 200 g cukru. Promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme do druhého dne v chladu.
  2. Slijeme šťávu z rebarbory i z jahod do jednoho hrnce, přidáme strouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu a zbylý cukr. Zahříváme k varu, sbíráme pěnu. Pokud je šťáva hustá, zředíme ji vodou podle potřeby. Přidáme rebarboru, kterou vaříme asi 5 minut, poté jahody a vaříme další 3 minuty. Nakonec přidáme trochu rumu. Horké rozdělíme do vyvařených sklenic, aby s každé bylo stejně ovoce i šťávy. Zavíčkujeme a 15 minut sterilizujeme.

Rebarborový piškot

Rebarborový piškot, foto med

Ingredience: 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 200 g polohrubé mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, 3-5 řapíků rebarbory, asi 100 g krupicového cukru, 2 lžičky skořice, olej na vymaštění formy.

Postup:

  1. Oloupané řapíky nakrájíme na kostičky. V míse je prosypeme cukrem a skořicí.
  2. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Z bílků s malou špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do žloutků střídavě se sněhem. Těsto rozprostřeme do vymazané koláčové formy nebo na plech. Scedíme rebarboru a navršíme ji stejnoměrně na těsto. Upečeme v troubě na 180 °C.
Přejít nahoru