Smetanka lékařská – pampeliška u nás roste velmi hojně na lukách a travnatých místech. Vypadají jako zlaté dukáty rozsypané po zeleném koberci. Lidé s dokonalými trávníky se na ně zlobí, neboť se jich téměř nemohou zbavit. Ale málokdo ví, jak je tento plevel prospěšný našemu zdraví. Uvádíme recepty z pampelišek na med, víno či salát.
Pampeliška, Smetanka lékařská (Taraxacum officinale) obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, provitaminu A tolik, jako mrkev. Kořen obsahuje inulin a proto je vhodný pro diabetiky. Dále obsahuje hořčinu taraxacin, třísloviny, pryskyřice a slizy a látky, které léči poruchy metabolismu. Celá rostlina je léčivá. Kořeny na jaře a na podzim, květy po celou dobu kvetení a listy jen rostlin, které ještě nekvetou.
Léčivé účinky pampelišky
Mléčnou šťávou pampelišky se už v 10. století léčily oční záněty. Salát z listů pampelišky má velmi dobrý vliv na játra. Čerstvé stvoly květů (stonky) v syrovém stavu jsou sice hořké, ale šest až deset stvolů denně během celého jara sníží diabetikům cukr v krvi a nemocným s chronickým zánětem jater (hepatitidě) léčí játra. Stonky opláchneme, odstraníme květ a pomalu žvýkáme jeden po druhém. Žvýkání stonků i konzumace mladých listů v podobě salátu pomáhají i k detoxikaci organismu, posílení imunity a ke zlepšení pleti. Kúra by měla trvat alespoň 14 dní. Saláty z pampelišek pročišťují žaludek, rozpouštějí žlučníkové kamínky, pomáhají při problémech se žlučníkem a játry, hojí různé vyrážky a ekzémy. Čistí krev, ulevuje při revmatismu a dně. Kořen používáme v malých dávkách vařený, má žlučopudné a močopudné účinky, podporuje trávení. Kořeny si můžeme také nasušit a dělat si z nich odvar.
Recepty s pampeliškami
Pampeliškový med
Pampeliškový med je asi nejznámější produkt z těchto bylin. Je výborný na nachlazení i na dobré trávení. Chutná v čaji i na chlebu s máslem, můžeme jím zadělávat i vánoční perníčky. Jeho příprava je snadná:
Ingredience: 250 g květů pampelišky, 1,5 litru vroucí vody, 1 – 2 citrony, 1,5 kg cukru
Postup: Nasbíráme si v čistém prostředí květy pampelišek (čisté bez mšic a brouků). Z květů odstraníme zelený zákrov, vložíme je do hrnce a přelijeme vroucí vodou. Zamícháme, zaklopíme poklicí a necháme stát do druhého dne. Následně nálev přecedíme přes husté síto nebo plátýnko a květy vymačkáme. Do nálevu přidáme šťávu z citronů (můžeme i chemicky neošetřenou kůru, kterou nakonec odstraníme) a cukr (nejlépe přírodní) a pomalu zahřejeme do varu. Za občasného míchání pomalu vaříme, dokud se nepotáhne jako hustý sirup. Teplý med nalijeme do skleniček a uzavřeme víčky. Sterilovat není třeba, konzervuje cukr.
Jarní bylinkový salát
Ingredience: 4 vejce, středně velká miska mladých pampeliškových listů, svazek lahůdkové cibulky s natí, hrst šťovíku (je-li k mání), sůl, pepř, špetka cukru, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balzamikového (nebo podle chuti) octa a plechovku oček nebo 4 ančovičky.
Postup: Listy opláchneme a pokrájíme na menší kousky, nať cibulky na kolečka, Nálev z konzervy a část rybek utřeme s olejem a octem, osolíme, opepříme, osladíme a promícháme s bylinami. Naservírujeme a navrch poklademe čtvrtkami vařených vajíček, kousky ančoviček a kroužky cibulky.
Pampeliškový salát s pomerančem
Ingredience: Misku pampeliškových listů, 4 pomeranče, 1 malá bílá cibule, sůl, pepř, med (může být pampeliškový).
Postup: Listy natrháme nadrobno, oloupané pomeranče bez jadýrek nakrájíme na malé kousky, cibuli na kroužky. Vše smícháme, dochutíme a necháme vychladit.
Pampelišková polévka s houbami
Ingredience: střední miska různých bylinek, převážně pampeliškových listů, dále kopřivy, kontryhel, jitrocelové listy, šťovík, plicník, řebříček, popenec apod., asi 100 – 150 g na plátky nakrájených hub (např. shi-také, Hlíva, anebo lesní houby – sušené předem namočíme) kostka bujonu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce krupice, 3 lžíce oleje, 1 vejce a na dozdobené květy sedmikrásky, fialek i pampelišek.
Postup: Na oleji osmahneme cibulku, česnek a houby, přisypeme krupici a zalijeme vroucí vodou. Přidáme bujon, osolíme, okořeníme a vaříme 15 minut. Pak přidáme pokrájené byliny, krátce povaříme a vmícháme vejce. Na talíři ozdobíme květy.
Pampeliškové víno
Ingredience: 2,5 litru pampeliškových květů,, hrst hrozinek, šťáva ze 2 pomerančů a 1 citronu, plátek zázvoru, 1,2 kg přírodního cukru, vinné kvasinky, 4 l převařené vody.
Postup: Z květů odstraníme zelený zákrov, vložíme je do hrnce a přelijeme 1 litrem vroucí vody a necháme tři dny ustát. Pak nálev slijeme, přecedíme a doplníme 3 l ohřáté vody s rozpuštěným cukrem. Do zchladlého nálevu přidáme šťávu z citrusů, rozinky, zázvor a kvasinky. Necháme 2 dny kvasit zakryté gázou. Pak víno stáhneme a necháme dokvasit v láhvi s kvasnou zátkou. Potom víno stočíme do lahví a necháme 4 – 6 měsíců dozrát.