Recepty z dýně Hokaido

dýně Hokkaido, recepty
Dýně Hokaido, foto med

Jednou z nejoblíbenějších dýní pro kuchyňskou úpravu je bezesporu Hokaido. Její výhodou je, že se nemusí loupat, protože slupka se rozvaří stejně ochotně jako dužina. Kromě toho, že má úžasnou oranžovou barvu, je velmi chutná a navíc i zdravá – posiluje imunitu, uklidňuje rozjitřené nervy, čistí střeva, podporuje trávení snižuje hladinu tuků v krvi, pomáhá léčit aterosklerózu, revmatismus a dnu. Obsahuje vitaminy B1, B2, B3, betakarotén a z minerálů především s draslík, vápník.

Existuje velké množství dýní, ale za jednu z nejchutnějších je považováno Hoakido. Oranžové Hokaido (Uchiki Kuri) má intenzivně oranžovou dužinu, stejnou má i zelené Hokaido (Kuri-Kabocha). Oba druhy se používali v tradiční medicíně již ve starověké Číně k léčbě žaludku, sleziny a slinivky břišní. Zralé Hokaido poznáme podle zaschlé stopky. Váží 0,5 až 2,5 kg.

Hokaido v kuchyni

Dýňová polévka
Dýňová polévka, foto med

Hokaido neloupeme, jen opláchneme, rozkrojíme a odstraníme semínka i s jaderníkem. Oranžová dužnina chuťově připomíná pečené kaštany. Tuto dýni vaříme, dusíme, smažíme, pečeme i grilujeme. Je vhodné do polévek, omáček, jako příloha k masům, k přípravě slaných předkrmů, sladkých dezertů i nápojů. Vynikající je Hokaido grilované, nakrájené na silnější plátky, osolené a posypané třeba kořením na americké brambory. Dýňová polévka je v malém množství osolené vody uvařená na kostky nakrájená dýně. Poté vše rozmixujeme a doplníme smetanou, případně opraženými dýňovými semínky.

Recepty z dýně Hokaido

Dýňové placky ze Staré školy v Harszi

Ingredience: 250 g dýně Hokaido, 2 vejce, 100 g kozího sýru, 3 lžíce kukuřičného škrobu, dobrý olej na smažení

Hokaido - recepty
Dýňové placky s kozím sýrem, foto FAN

Příprava: Dýni nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme, smícháme se žloutky a rozdrobeným sýrem. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a vmícháme do hmoty. Tvoříme lžící placičky, které smažíme v kvalitním oleji dozlatova. Podáváme s ledovým salátem nebo s rukolou.

Zapečená dýně

Ingredience: 500 g libového vepřového masa, 500 g dýně Hokaido, 500 g brambor, 300 g mrkve, snítku zeleného koření (petrželku, tymián, rozmarýn…), olej, sůl, drcené barevné pepře, 250 ml smetany, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra.

Příprava: Zeleninu očistíme a nakrájíme asi centimetrové plátky. Maso nakrájíme na větší kostky. Vymastíme zapékací misku nebo pekáček a střídavě klademe vrstvy brambor, masa a dýně a prosypáváme je solí a kořením. Zalijeme smetanou s rozkloktanými vejci a nastrouhaným sýrem a pečeme dozlatova v troubě při 170 °C.

Dýňový puding

Ingredience: 300 g dýně Hokaido, 200 ml vody, 2 vanilkové pudingy, 2 PL cukru (nebo podle chuti), hrst rozinek, hrst nahrubo nasekaných oříšků. Na ozdobu šlehačka, kousek čokolády a piškoty.

Příprava: Na kostky nakrájenou dýni uvaříme doměkka. Rozmixujeme a opět přivedeme k varu. Přidáme rozinky a oříšky (je možné i trochu rumu) a vlijeme ve vodě rozmíchané pudingové prášky. Uvaříme hustý krém, který rozdělíme do misek nebo pohárů na několik piškotů. Necháme vychladnout a studené ozdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou.

Dýňový koláč

dýně - recepty
Hokaido neloupeme, foto med

Ingredience: Těsto: 250 g polohrubé mouky, 125 g Hery, 1 vejce, 80 g cukru, 1 PL medu, kůra z 1 citronu, sůl. Náplň: 300 g Hokaido, 2 vejce, 4 PL cukru, 2 PL zakysané smetany, šťáva z 1 citronu, 1 lžička skořice, 100 g ořechů.

Příprava: Z mouky, tuku, cukru, medu, nastrouhané kůry a špetky soli uhněteme těsto. Zatímco v ledničce odpočívá, připravíme si náplň: Dýni nakrájenou na kostky podlijeme vodou a dusíme doměkka. Zbylou vodu slijeme, dýní rozmixujeme a necháme vychladnout. Vejce utřeme s cukrem, přidáme skořici, citronovou šťávu a dýni a vyšleháme vše do hladkého krému. Nakonec vmícháme smetanu. Těsto rozválíme a rozložíme do koláčové formy nebo pekáčku tak, aby okraje vytvořily misku. Dno propícháme vidličkou a zalijeme náplní. Posypeme nahrubo nasekanými ořechy a upečeme v troubě na 180 °C asi 45 minut.

Dýňový nápoj

dýně
Hokaido, foto med

Ingredience: 1,5 kg dýně, 0,5 kg cukru, 2 celé citróny, 3 l převařené vody, 1 l výrazně aromatického džusu (pomerančový, ananasový, brusinkový, višňový aj.)

Příprava: Dýni nakrájenou na kostky a citrony nakrájené na plátky zalijeme vodou, aby byly ponořené a necháme do druhého dne stát. Pak uvaříme doměkka, rozmixujeme s cukrem. Přidáme převařenou vody a džus, vše dobře promícháme, nalijeme do lahví a uchováváme v lednici. Podáváme vychlazené.

Přejít nahoru