Z kukuřičného šustí lze snadno vyrobit takzvaný nekonečný provázek, velmi vhodný k tkaní prostírek, podložek pro hrnec, rohoží, ale i prostorových předmětů jako různých dóz, obalů na květináč nebo velmi pevných tašek. Výrobky z šustí navíc snesou i poměrně vysoké teploty, hodí se proto i jako podložka pod hrnec.
Z kukuřičného šustí jsme zatím vyráběli panenky. Pod šustím je ještě jedna zajímavá část kukuřičného klasu, a to tzv. vlasy, které mají léčivé účinky. Šustí je pouze obal z palice kukuřice, nikoliv listy ze stonku.
Sběr šustí
Nejvhodnější doba pro sběr šustí je v době sklizně kukuřice, což u nás bývá zpravidla v září. Šustí nabývá kvality až s uzráním zrna, je pak dobře zpracovatelné a výrobky z něj pevné. Po sklizni zůstávají na poli často ležet hromady šustí, zvláště v případě sklizně kukuřice strojem, který přímo vyřezává palice. Vzhledem k tomu, že šustí budeme trhat na užší proužky, nevadí ani, bude-li mechanicky poškozené. Vyhýbáme se jen napadenému hnilobou nebo hnědému, které je přezrálé. Pro zpracování jsou vhodné pouze 3 – 4 vnitřní vrstvy listů. Vnější listy na kukuřičném klasu bývají křehké od slunečního žáru, jsou tvrdé, snadno se lámou a jsou zabarvené dohněda. Nevyužijeme ani nejjemnější šustí, které těsně obaluje klas se zrnem. Nasbírané šustí ukládáme v tenkých vrstvách na suchém místě.
Příprava šustí
Před vlastním zpracováním pokropíme nebo namočíme šustí do vlažné vody, suché by se lámalo. Je-li šustí příliš tmavé, můžeme ho vybělit odbarvovačem Duha, přičemž postupujeme stejně, jako v případě odbarvování prádla. Šustí snese i poměrně vysokou teplotu. Zbytky odbarvovače z materiálu vypláchneme studenou vodou.
Jak se dělá provázek
- Základem prostorových i plochých výrobků z šustí je provázek vytvořený splétáním stejně širokých proužků, který ihned zatkáváme. Konec provázku během práce nepouštíme, neboť by se rozmotal. Při tkaní na rámu stačí vlákno prostrkovat prsty, jen na konci si pomůžeme háčkem. Šustí zpracováváme zásadně vlhké – stačí namočit a okamžitě zvláční. Jeho hrubý spodní okraj odstřihneme a šustí natrháme na proužky asi na 2 – 2,5 cm. Odtrhneme 5 mm tmavých okrajů. Rubová strana listu, která je hladší jež lícová vroubkovaná, zůstávala na povrchu.
- Proužek přeložíme napůl, zahákneme za první hřebíček a omotáme širší část přes slabší. K širšímu konci přiložíme užší částí další proužek šustí a začínáme omotávat jak přiložený proužek, tak konec původního. Po dvojím otočení změníme způsob obtáčení – obtáčíme teď tím, který jsme předtím obtáčeli (tím skryjeme i konec předchozího). K silnému konci přidáme další proužek slabším koncem a pokračujeme, přičemž celou dobu střídáme omotávaní konce. Stále přidáváme nové a nové proužky. Nepravidelnosti provázku průběžně srovnáváme rukou, ale většinou se stejně skryjí ve vazbě.
Tkaní kruhového tvaru
- Na pevnější desku (do níž lze pevně zatlouct hřebíčky) narýsujeme kružítkem kruh o požadované velikosti (nebo ho obkreslíme podle talíře apod.). Po obvodu kruhu natlučeme hřebíčky v rozestupu asi 2,5 cm.
- Uprostřed vytvoříme menší kroužek, po jehož obvodu také připevníme hřebíčky a kolem nich vedeme kroužek z provázku.
- Osnovní nitě napneme tak, že začneme omotáním šustí kolem hřebíčku na vnějším obvodu, provázek vedeme k vnitřnímu kroužku, provlékneme a vedeme zpět k sousednímu hřebíčku.
- Musíme mít lichý počet osnovních vláken. Paprskovitě napnutou osnovu protkáváme od středu kruhovitě až k vnějšímu konci.
- Můžeme střídat protkávání přes a pod tři osnovy, přičemž se v každé další řadě o jednu osnovu posuneme.
- Pro ozdobu vynecháme řádku a dvě řady protkáme přes a pod jedno vlákno. Opět řadu vynecháme, další protkáme stejným způsobem.
- Ukončíme poslední řadu tak, že provázek protáhneme očkem prvního osnovního vlákna, kousek se vrátíme a zbytek šustí zatáhneme do osnovy a odstřihneme.
- Další tkané výrobky: Hadrový koberec, tkané šperky.