Plody Bezu černého v kuchyni

Plody Bezu černého obsahují vitamín C, provitamín A a vitamíny skupiny B, glykosidy, cholin a hormonálně účinné složky.
Plody Bezu černého – bezinky, foto med

Keře černého bezu nacházíme v přírodě hojně, rostou všude tak, kde mají dostatek vláhy a dusíku v půdě. Plody Bezu černého, které dozrávají v září, můžeme využít v kuchyni k přípravě chutných a zdravých jídel i dezertů nebo z nich vyrobíme džem či léčivý likér.

Plody Bezu černého obsahují vitamín C, provitamín A a vitamíny skupiny B, glykosidy, cholin a hormonálně účinné složky. Pro kuchyňskou přípravu je důležité odstranit co nejvíce stopek, které obsahují látky, jež mohou dráždit ledviny. Plody by se měly požívat tepelně zpracované, neboť celá rostlina je v syrovém stavu mírně jedovatá a ve větších dávkách by mohla způsobit nevolnost a průjmy. Po tepelném zpracování tyto nepříznivé účinky mizí a zůstávají jen ty, které prospívají našemu zdraví. Plody bezinek silně barví, pro kuchyňské zpracování je ze stopek otrháváme vidličkou, nebo pracujeme v plastových rukavicích.

Recepty z bezových plodů

Bezinky otrháme vidličkou, foto med

Bezinkové müsli – zdravá snídaně

Ingredience: 250 g bezinek, 5 PL ovesných vloček, 3 PL medu, 1PL citronové šťávy, 200 ml vody, 3 PL zakysané smetany, hrstku oříšků nebo kukuřičných lupínků.

Příprava: bezinky svaříme s vodou, do zchladlé směsi přidáme citronovou šťávu a med. Smícháme s ovesnými vločkami, které necháme nabobtnat a poté vmícháme zakysanou smetanu. Posypeme oříšky nebo kukuřičnými lupínky a podáváme.

Sladká polévka z bezinek

Bezinky, foto med

Ingredience: 1 litr šťávy z bezinek, 2 jablka, 2 PL karamelového, mandlového nebo vanilkového pudinku, 2 PL cukru, 200 ml vody, šťáva z půlky citronu.

Příprava: Bezinkovou šťávu získáme z bezinek buď použitím odšťavňovače, nebo lisování, či pařením. Povaříme v ní rozstrouhaná jablka s cukrem. Zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným ve vodě a dochutíme citronovou šťávou. Podáváme horkou nebo studenou s piškoty nebo s burizony.

Bezinkový džem i pro diabetiky

Lisování šťávy, foto med

Ingredience: 1 kg bezinek, 250 g želírovacího cukru pro diabetiky, podle chuti kyselinu citronovou.

Příprava: Bezinkové plody opláchneme, otrháme vidličkou ze stopek, vložíme do hrnce a rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Vsypeme želírovací cukr a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu, ochutnáme a případně dochutíme kyselinou citronovou. Vaříme 5 minut, pro chuť můžeme přidat trochu rumu. Sebereme pěnu a horké plníme do menších sterilizovaných a suchých skleniček (práci si lze usnadnit použitím mikrovlnky). Pevně zavíčkujeme a sklenice obrátíme dnem vzhůru do úplného vychlazení. Kdo není diabetik, může použít běžný želírovací cukr.

Bezinkový likér

Ingredience: 1 l šťávy z bezinek, ½ l vody, ½ l vodky, 500 g cukru, 3 PL silné černé kávy.

Příprava: Bezinkovou šťávu získáme z bezinek buď použitím odšťavňovače, nebo lisování, či pařením. Šťávu pak přecedíme přes plátno. Nalijeme ji do hrnce, přidáme vodu a cukr a vaříme 20 minut. Necháme zchladnout, přidáme 3PL uvařené silné kávy a vodku a dobře promícháme (již nevaříme). Likér nalijeme do lahví a pevně uzavřeme. Skladujeme v suchu.
Tip: vynikající chuť získáme, když třetinu šťávy z bezinek nahradíme šťávou z ostružin.

Borůvkový džem z bezinek

Dozrávající bezinky, foto med

Ingredience: Šťáva z 1 kg lehce navinulých jablek, 500 g vyzrálých bezinek otrhaných z větviček, 400 g cukru, šťáva z 1 citronu, 100 ml rumu.

Příprava: Jablka omyjeme, odstraníme jádřinec a odšťavníme je nejlépe v odšťavňovači. Nalijeme do hrnce, přidáme bezinky a vaříme 20 minut. Poté vmícháme cukr a za stálého míchání vaříme, dokud džem nezačne želírovat. Poté přidáme šťávu z citronu a rozdělíme do menších sklenic. Hladinu džemu ve sklenici pokropíme rumem, zavíčkujeme a do vychladnutí obrátíme dnem vzhůru.

Přejít nahoru