V městě Betlémě, kde probíhalo sčítání lidu, jehož se zúčastnili i Josef s Marií, byly již všechny hostince plně obsazené. Proto se ti dva ubytovali ve chlévě, kde Marie slehla a povila synka Ježíška. Narození Ježíše Krista prorokovali mudrci od východu a andělé to zvěstovali každému na potkání, proto lidé z širokého okolí spěchali k děcku v jesličkách, aby ho podarovali. Na počest této události lidé po celém světě v čas vánoční zdobí své domovy Betlémy z nejrůznějších materiálů. My si upečeme perníkový betlém.
Základní surovinou pro výrobu perníku je med. Přestože ho není mnoho, dodá cukroví typickou chuť. O nezaměnitelnou vůni se zas postará tlučené koření, a to i pepř, od kterého je název perníku odvozen.
Jak se dělá těsto
Ingredience:
500 g hladké mouky, 100 g medu, 2 celá vejce, 150 g cukru, 50 g Hery,1 lžíce rumu, 1/2 balíčku prášku do pečiva (nebo do perníku), lžička jedlé sody, 1 lžíce tlučeného koření (směs skořice, hřebíčku, badyánu, pepře, nového kožení, anýzu nebo fenyklu), 3 lžíce vlažné vody.
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme ostatní suché přísady a promícháme. Koření utlučeme v hmoždíři nebo ho umeleme v mlýnku na kávu. Med zahřejeme ve vodní lázni, vložíme do něj Heru nebo máslo a mírně teplé vlijeme do mouky. Přidáme vejce, vodu, rum a spojíme v hladké těsto, které ještě důkladně prohněteme na vále. Těsto zabalíme do potravinářské mikrotenové fólie a uložíme do chladničky nejlépe přes noc, nebo alespoň na několik hodin.
Zdobící poleva:
1 bílek, 180 g moučkového cukru, který dvakrát prosejeme, několik kapek citrónové šťávy a lžičku škrobu (Solamyl, Naturamyl aj.) třeme vařečkou 15 – 20 minut. Poleva je hotová, když je zcela bílá a pozvolna stéká z vařečky. Hustou ředíme kapkou citronu, řídkou zahustíme cukrem. Zdobíme nejlépe cukrářským sáčkem s kornoutkem, v nouzi mikrotenovým sáčkem, kterému malinko ustřihneme růžek nebo kornoutkem stočeným z papíru na pečení, který zalepíme, aby se nerozvíral, a ve špičce kousek odstřihneme. Poleva je nejhezčí čistě bílá, ale kdo chce, může ji rozdělit na části a ty obarvit potravinářskými barvami. Alternativou bílkové polevy jsou čokoládové polevy, které se i se sáčkem vkládají do horké vody, kde se rozpustí. Poté jim ustřihneme malý růžek a zdobíme podobně, jako bílkovou. Čokoládové polevy jsou tmavohnědé, světlehnědé a bílé.
Jak na to
Pokud nemáme příslušné vykrajovací formičky, vyrobíme si papírové šablony. Na čtvrtku papíru nakreslíme stylizovaný (velmi jednoduché obrysy) betlém, figurky Josefa, Marie a jesličky s Ježíškem. To je základ (prakticky stejně vyrábíme i perníkovou chaloupku). Chceme-li mít betlém větší, přidáme hospodářská zvířata (krávy, ovce…), tři krále, pastýře a anděly, muzikanty, různé lidičky s dárky (rybou, vánočkou, jehnětem…). Všechny tyto figurky vystřihneme. Z odleženého těsta vyválíme 3–5 mm silnou placku, rozložíme na ni šablony a nožem vykrájíme figurky. Nezapomeneme ani na podstavec, na kterém budou stát. Přeneseme je na pomaštěný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme krátce v rozpálené troubě. Necháme vychladnout nejlépe na mřížce. Upečené perníky ozdobíme položené na válu, zdobítkem s polevou obkreslíme obrysy a vykreslíme detaily. Po důkladném zaschnutí pak přilepíme perníkové figurky k podstavci: nejprve je spojíme několika párátky, které zapíchneme do obou spojovaných ploch, a poté spoj zafixujeme polevou.
Moc krásný betlém. O Vánocích jsem pekla obyčejné perníčky, ale chtěla bych syna překvapit něčím originálním na narozeniny. Mám doma mlýnek na kávu. Myslíte, že bych ho mohla použít i na koření? Ještě jednou děkuji 🙂 Opravdu skvělá inspirace