Pečené čaje – výroba

výroba a příprava ovocných pečených čajů
Pečené čaje, foto Zuzana Gyárfásová

Pečený čaj vyrobený z ovoce zažívá v posledních letech renesanci, ale popravdě ho vyráběly již naše babičky a prababičky. Je lahodný, můžeme ho pít v zimě horký pro zahřátí nebo v době veder ledový pro osvěžení. Podle ovoce, které použijeme, bude mít každý čaj jinou chuť, mnoho jich má léčivé účinky a vyloučeni z jeho konzumace nejsou ani cukrovkáři, jestliže namísto cukru použijí fruktózu pro diabetiky. Pečené čaje jsou velmi vhodný pro děti i pro dospělé.

Výhodou doma vyrobených pečených čajů je zejména to, že neobsahují žádná éčka, umělá barviva, umělá aromata ani další látky, které nám zrovna neprospívají. Konzervující látkou ej v pečeném čaji cukr, případně fruktóza pro diabetiky. Také nás domácí výroba vyjde nepoměrně levněji, než když si pečený čaj koupíme, zvláště, máme-li ovoce ze zahrádky nebo je nasbíráme na pasece apod. Zavařený pečený čaj vydrží až rok. Pečený čaj vyráběla  Dáša Gyárfásová

Výroba pečeného čaje

Příprava ovoce na pečené čaje , foto Zuzana Gyárfásová

Základem pečených čajů je ovoce – podle zvoleného druhu získáváme rozličné chutě, závislé za převažujícím aroma. Zpravidla dáváme celkem asi 2 kg ovoce. Použít můžeme i ovoce zmrazené, namočené sušené nebo kompotované. Nezbytnou složkou je cukr, nejlépe krystalový, bílý, hnědý surový nebo třtinový, a to asi 400 g. Pro diabetiky použijeme adekvátní množství fruktózy pro dia. Rubínově červená barva čaje vznikne, když použijeme červený rybíz, granátové jablko nebo květ ibišku. Pro kořeněnou vůni přidáváme (podle chuti) celou skořici (1-2 kusy nalámeme na čtyři menší části), 1 hvězdičku badyánu, 3-4 hřebíčky, 1-2 lžičky kardamomu. Chceme-li čaj s léčivými účinky, přidáme několik plátků čerstvého zázvoru a na plátky nakrájený neloupaný a chemicky neošetřený citron. Také můžeme část cukru nahradit medem, který ale přidáme až do upečeného ovoce. Stejně tak můžeme hotový čaj zakápnout rumem nebo jiným alkoholem podle chuti. Takový čaj by ale neměly pít děti.

Příprava pečeného čaje

Horký čaj: ze zavařené skleničky pečeného čaje odebereme podle chuti 2 – 4 lžičky do šálku o objemu 250 ml a zalijeme je horkou vodou. Zamícháme a podáváme. Ledový čaj: ze zavařené skleničky pečeného čaje odebereme podle chuti 2 – 4 lžičky do sklenice o objemu 250 – 300 ml. Zalijeme vychlazenou vodou nebo minerálkou a přidáme pár kostek ledu. Zamícháme a podáváme s brčkem nebo dlouhou lžičkou.

Druhy pečených čajů podle ročního období:

Jarní vitamínové bombičky

Proslazení ovoce na pečený čaj, foto Zuzana Gyárfásová
  • Jablečný pečený čaj: 1,5 kg jablek doplníme asi půl kilem sezonního ovoce (jahody, rybíz, angrešt), 400 g cukru (nebo jiného sladidla), kousky kůry skořice nebo 2 lžičky mleté skořice smícháme s cukrem, 100 ml rumu (jen pro dospělé). Ovoce očistíme, odstraníme jádřince, pecky, stopky apod. a nakrájíme na menší kousky, drobné ovoce dáváme vcelku. Rozprostřeme ho na vyšší plech nebo pekáč. Stejnoměrně zasypeme cukrem a skořicí. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a zaklopené pečeme 30 minut. Během pečení párkrát promícháme a po půl hodině sejmeme víko pekáče a dopečeme odkryté ještě asi 15 minut. Plníme horké do malých zavařovacích sklenic, do některých přidáme trochu rumu (označíme je), zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnuté skladujeme nejlépe v chladné místnosti.
  • Jahodový pečený čaj pro zdraví: Jahody jsou plné antioxidantů, flavonoidů, vitamínů C a B i vlákniny. Mají nízký obsah cukru. Jsou prospěšné pro náš mozek a duševní zdraví – zlepšují paměť, soustředění i schopnost mozku zpracovávat získané informace. Jahody brání před škodlivým působením volných radikálů, zlepšují trávení, čistí tlusté střevo, posilují imunitu… Pěstování zahradních jahod je snadné. Lesní jahody mají léčivé účinky. Co s jahodami v kuchyni. 1,5 kg jahod doplníme 2 jablky a 1 oloupaným citronem, 400 g cukru (nebo jiného sladidla), kousky kůry skořice, několik plátků čerstvého zázvoru. Postupujeme jako v předchozím receptu, rum nepoužijeme.

Letní osvěžení

  • Ledový pečený malinový čaj: 1,5 kg malin (ostružin), 0,5 kg červeného i bílého rybízu, 400 g cukru, plátky z 1 bio citronu i s kůrou, 4 hřebíčky. Postupujeme jako v prvním receptu.
  • Letní směs: 2 kg rybízu (různý), angreštu, josty, jahod, malin, ostružin, borůvek, meruněk, broskví, vypeckovaných třešní, 400 g cukru s 2 lžičkami skořice. Postupujeme jako v prvním receptu.
  • Višňový s griotkou: Tento čaj, ať již horký nebo ledový, zlepšuje trávení, pálení žáhy, pomáhá při nachlazení, revma, snižuje horečku. 1,5 vypeckovaných višní, 0,5 kg rybízu, 400 g cukru, 2 lžičky kardamomu, asi 100 ml griotky. Postupujeme jako v prvním receptu, jen místo rumu použijeme griotku.

Podzimní teplo do žaludku 

Pečené čaje ve sklenicích foto Zuzana Gyárfásová
  • Švestkovo-jablečný se slivovicí: Pro sychravé podzimní i zimní dny je čaj pro dospělé. Léčí nachlazení, bolest v krku, různé virózy, zlepšuje krevní oběh, zpomaluje stárnutí… 1 kg vypeckovaných švestek, 1 kg očištěných jablek, 400 g cukru, 4 plátky zázvoru, 1 hvězdička badyánu, asi 100 ml slivovice. Postupujeme jako v prvním receptu, jen místo rumu použijeme slivovici.
  • Podzimní směs: 2 kg vypeckovaného a očištěného ovoce – hrušky, jablka, hroznové víno, rybíz, 400 g cukru, kousky kůry skořice, 4 hřebíčky. Postupujeme jako v prvním receptu.

Zimní s příchutí Vánoc

  • Citrusový pečený čaj: 2 kg oloupeného a vypeckovaného citrusového ovoce – pomeranče, mandarinky, grepy (z nich odstranit všechno bílé), citrony, 400 g cukru s 1 lžičkou skořice, 1 lžičkou kardamomu a 4 hřebíčky. Postupujeme jako v prvním receptu, pro dospělé můžeme přidat gin.
  • Tropický pečený čaj: 2 kg oloupeného a vypeckovaného ovoce – citrusy, kiwi, granátové jablko, jablko, hruška, fíky, hroznové víno, kaki, ananas a další tropické ovoce, 400 g cukru, podle chuti skořice, badyán, kardamom, hřebíček, zázvor. Postupujeme jako v prvním receptu.
Přejít nahoru