Limonáda a marmeláda z bezových květů

limonáda a marmeláda z bezových květů
Limonáda a marmeláda z bezových květů, foto med

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, říkávali naši předkové, a věděli proč. Bez černý roste takřka všude, kde má dostatek vláhy a dusíku. Najdeme ho na okrajích lesů a polí, podél plotů a stavení, v parcích… Tato naše domácí dřevina kvete od května do června rozvětvenými vrcholíky smetanově bílých květů se žlutým pylem. Limonáda a marmeláda z bezových květů se připravuje snadno, a nejen ony, i koláč nebo likér.

Jak se dělá sirup nebo kosmatice jsme již psali ZDE. Po dozrání plodů můžeme zas připravovat povidla a likéry ZDE.  A co léčí černý bez, najdeme ZDE.

Bez černý

Bez černý (lat.Sambucus nigra L.) lze využít celý. Léčivé účinky i kuchyňské využití květů i plodů je známé, méně již, že listy, kůra z mladých větviček i kořeny léčí problémy s klouby (obklady listy, potírání tinkturou), křečové žíly (odvar z listů a kůry) a hemeroidy (odvar z kořenů, víno). Květy obsahují silice, flavonidy (rutin), třísloviny, aminy, cukry, organické kyseliny a vitamin C, sliz, minerální látky a rozpadové produkty glykosidu sambunigrinu. Plody obsahují antokyanová barviva, provitamín A, složky vitamínu B, třísloviny a karotenoidy.

Šumivá limonáda z bezinkových květů

Šumivá limonáda z bezinkových květů, foto med

Ingredience: Na 4 litry vody 5 květenství bezu, 2 citrony a 500 g cukru.

Příprava: Vodu svaříme s cukrem a necháme vychladnout. Citrony vydrhneme kartáčem, nakrájíme na kolečka a zbavíme jadérek. Přidáme je do sladké vody. Stejně tak čerstvě natrhaná květenství, zbavená větších stopek. Vše nalijeme do velké láhve od okurek (překryjeme utěrkou), nebo ještě lépe do kvasné nádoby, a necháme týden kvasit. Poté přecedíme přes pláténko a stočíme do lahví s pevným uzávěrem a uchováváme v chladnu. Osvěžující nápoj vydrží asi měsíc.

Likér z bezinkových květů

Ingredience: 30 květenství bezu, 2 citrony, 700 g cukru, 1 l vody, ½ lžičky sušeného kořene anděliky lékařské, 1 litr lihu (vodky apod.), 2 limetky.

Příprava: Pracujeme se sterilovanými nádobami i nástroji, neboť nápoj nemá kvasit. Do nejméně třílitrové zavařovačky vložíme květenství bezu, které proložíme dvěma omytými citrony nakrájenými na plátky, z nichž odstraníme pecičky. Z vody a cukru svaříme sirup a necháme ho vychladnout. Poté ho nalijeme do sklenice na květ s citronem. Sklenici necháme otevřenou, jen ji přikryjeme gázou proti mouchám, a postavíme ji na slunečné místo na deset dní. Asi tak jednou za 2-3 dny směs zamícháme sterilovanou lžící. Po deseti dnech důkladně přecedíme přes plátýnko a smícháme s 1 litrem lihu (vodky či jiné kořalky), šťávou z limetek a půl lžičkou kořenu Anděliky. Rozlijeme do lahví s pevným uzávěrem a necháme tři měsíce zrát. První měsíc každé 3-4 dny lahvemi zatřeseme, pak další dva měsíce necháme v klidu. Poté opatrně stočíme tak, abychom nepřimíchali kal, a i ten pak přecedíme před jemné plátno, aby nic nepřišlo nazmar. Tím je likér hotový.

Bezová marmeláda i pro diabetiky

Bezové marmelády, foto med

Ingredience: 10 květenství bezu, 750 ml převařené vody. Balení želírovacího cukru (pro diabetiky koupíme želírovací cukr vhodný i pro diabetiky), šťávu z 1 citronu (případně kyselinu citronovou)

Příprava: Z květenství odstraníme větší stopky, vložíme do sklenice a zalijeme je 750 ml vlažné převařené vody a necháme tři dny stát zakryté plátnem. Poté scedíme a přidáme citronovou šťávu. Vypaříme si menší zavařovací skleničky s víčky. Bezový roztok pak nalijeme ho hrnce, pečlivě v něm rozmícháme želírovací cukr a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 3 – 5 minut. Sebereme pěnu a horké naplníme do sklenic. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí.

Tip: Před vařením můžeme ještě přimíchat několik kousků nadrobno nakrájeného ovoce, např. jahody.

Bezovo-tvarohový koláč

Bezový květ, foto med

Ingredience: těsto: 100 g másla (nebo Hery), 1 žloutek, 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/3 prášku do pečiva, ¼ hrnku moučkového cukru, vrchovatá lžíce kakaa; náplň: 10 květenství bezu, 200 g měkkého tvarohu, 250 ml smetany na šlehání, 2 vejce, šťáva z půlky citronu, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr,

Příprava: Ostříháme kvítky bezu ze stopek a zalijeme je smetanou tak, aby byly ponořené. Nádobu uzavřeme a necháme asi dva dny za občasného zamíchání louhovat. Utřeme přísady na těsto a upečeme je (asi 10 minut při 200 °C) v dortové formě o průměru 20 cm. Mezitím přecedíme smetanu a květy dobře vymačkáme. Utřeme tvaroh s cukrem, přidáme vejce a citronovou šťávu, nakonec vmícháme bezovou smetanu. Směs rozprostřeme na upečený korpus. Troubu snížíme na 170 °C a pod rošt s koláčem vložíme kastrůlek s vodou, aby se koláč nepřesušil. Pečeme asi 40 minut a poté necháme vychladnout v troubě. Ozdobíme několika kvítky bezu.

Přejít nahoru