Květy Bezu černého v kuchyni

Kvetoucí Bez černý
Bez černý kvete, foto med

Keře černého bezu v přírodě snadno najdeme téměř všude, rostou jako plevel na stráních a okrajích lesa a polí, v parcích, u cest, u staveb i v zahradách. Květy Bezu černého se objevují zpravidla v květnu a můžeme je využít v kuchyni. Jsou chutné a ozdravně působí na náš organismus. Podle následných receptů si vyrobíme šumivý nápoj, sirup, víno, i chutnou večeři.

Květ bezu, foto med

Květy bezu černého obsahují velké množství vitamínu C, silice, flavonoidy, zejména rutin, třísloviny, organické kyseliny a další zdraví prospěšné látky. Pro kuchyňskou přípravu je důležité odstranit co nejvíce stopek, které obsahují látky, jež mohou dráždit ledviny. Bezové květy si můžeme nasušit a v období chřipek a nachlazení si z něj připravovat chutný a léčivý čaj (o léčebných účincích bezu a přípravě léčivých nápojů).

Recepty z bezových květů

Kosmatice aneb smažené bezové květy

Kosmatice – smažené bezové květy, foto med

Ingredience: 12 čerstvých květenství, na těstíčko: 250 g hladké mouky, 250 ml mléka, 2 vejce, může být i trochu vína; dále: tuk na smažení a sůl nebo cukr a skořice na posypání.

Příprava: Přísady na těstíčko ušleháme. Květenství bezu namáčíme do těstíčka a smažíme v rozpáleném oleji. Když je osmažené po jedné straně, ostříháme trčící stopky a dosmažíme i po druhé straně. Pro slanou variantu těstíčko osolíme, pro sladkou posypeme skořicovým cukrem.

Víno

Bezové víno. foto JAME

Ingredience: 16 bezových květenství, 1 kg cukru, 5 l vody, 2 citrony, vinné kvasinky. Příprava: Omytá květenství zbavíme stopek a rozdělíme do dvou větších lahví od okurek. Svaříme vodu s cukrem a teplou ji nalijeme na květy. Přidáme na kolečka nakrájené citrony bez jader a přidáme vinné kvasinky. Zakryjeme gázou a necháme týden kvasit. Pak víno stáhneme hadičkou, přecedíme a necháme 2 měsíce dokvasit v lahvích s víčkem s bublátorem (kvasná zátka)Poté hotové víno stočíme do lahví, zašpuntujeme a uložíme v chladné místnosti.

Šumivý nápoj

Šumivý nápoj, foto med

Ingredience: 8 čerstvých květenství, 2 citrony, 1/2 kg cukru, 4 l vody.

Příprava: Omytá květenství zbavíme stopek a vložíme je do velké kvasné nádoby. Svaříme vodu s cukrem a do vychladlého roztoku nakrájíme citrony bez jader a vše nalijeme na květy. Necháme týden kvasit. Poté nápoj stočíme hadičkou do lahví s pevným uzávěrem a uložíme v chladnu. Trvanlivost tohoto šumivého nápoje je asi měsíc.

Sirup

Bezový sirup, foto med

Ingredience: 20 květenství černého bezu, 4 velké citrony nebo 3 lžičky kyseliny citronové, 2 litry vody, 2,5 kg cukru.

Příprava: Lehce oprané květy zbavíme nejsilnějších stopek, zalijeme převařenou vodou, přidáme omytý a na kolečka nakrájený citron (popř. kyselinu citronovou) a necháme 24 hodin stát. Přecedíme přes plátno do hrnce, přidáme cukr a zahříváme, dokud se nerozpustí. Horký sirup plníme do lahví. V chladnu vydrží několik měsíců, popř. ho můžeme 10–20 minut sterilizovat při 80 °C.

Přejít nahoru