Jak všichni známe z pohádek, sůl je nad zlato, a jídla připravovaná bez soli nejsou příliš chutná. Ale sůl kamenná může v domácnosti nalézt daleko širší uplatnění. Nepříliš známé jsou její čistící, pachy absorbující, dezinfekční i konzervační účinky. Sůl v domácnosti využijeme zejména tehdy, když nemáme po ruce chemické čistící prostředky, nebo nechceme chemii z ekologických či ekonomických důvodů používat.
O využití soli při ekologickém čištění v kuchyni jsme psali ZDE, kde kamennou sůl použijeme především při úklidu kuchyně. Kromě toho s ní vyčistíme předměty z mosazi, například hmoždíř. Nejprve je jemně obrousíme pemzou, pak omyjeme ve vodě s odmašťovacím prostředkem a nakonec dočistíme hadříkem namočeným ve směsi soli s octem. Měděné předměty zase snadno vyčistíme tak, že je přetíráme překrojeným citrónem namočeným do hrubé kuchyňské soli. Broušeným vázám vrátíme lesk, když je omyjeme roztokem ze čtvrt litru octa a šesti lžic soli. Slaměné předměty budou jako nové po vydrbání měkkým kartáčkem a vodou, do které přidáme citrónovou šťávu a sůl, pak je opláchneme vlažnou čistou vodou a necháme pozvolna oschnout. Pokud vydrhneme silným slaným roztokem kokosové rohože, nejen že je oživíme a předejdeme jejich žloutnutí, ale navíc je výrazně zpevníme.
Sůl v kuchyni
Aby sůl nevlhla a snadno se sypala, vložíme do slánky pár zrnek suché rýže nebo hrachu, které vzdušnou vlhkost absorbují. Sůl má schopnost absorbovat zápach ze spáleného masa, tuku a dalšího jídla. Překypí-li mléko, zastavíme šíření zápachu spáleniny tak, že posypeme plotýnku solí. Zachování barvy vaječného žloutku dosáhneme jeho osolením před přidáním do pokrmu. Špetka soli zabrání zkyslému mléku v hořknutí a my z něj pak můžeme vyrobit chutný tvaroh. V osolené vodě uvaříme i naťuknutá vajíčka. Čerstvá vejce ve skořápce uchováme delší dobu, zasypeme-li je celá solí. Sníh z bílků se špetkou kamenné soli našleháme rychleji a také bude tužší. Nové brambory jdou snadněji oškrábat, když je předem namočíme do slané vody.
Sůl při praní
Sůl pomáhá čistit nejrůznější skvrny na textilu. Skvrny od čaje a kávy zmizí, jestliže je navlhčíme, posypeme solí a přepereme. Látku potřísněnou krví namočíme do slané vody a poté mneme do zmizení skvrny. Šaty polité pivem vypereme ve slané teplé vodě. Skvrny od rzi vyčistíme kašičkou z lžičky soli, lžičky kyseliny citrónové a půl lžičky vody. Rezavou skvrnu potřeme a směs necháme působit a látku propláchneme studenou vodou. Oblečení pocákané inkoustem potíráme solí s citrónovou šťávou. Vylité červené víno zasypeme solí a vypereme. Zašedlé záclony budou znovu bílé, když je přes noc namočíme do studené vody se solí. Kožešiny znečištěné mastnotou vyčistíme roztokem půllitru vody, čajovou lžičkou denaturovaného lihu a třemi lžičkami soli. Ztvrdlý povrch kožešiny změkčíme roztokem tří lžic octa a tří lžic soli, který naneseme na rub. Po asi čtyřech hodinách opatrně promneme. Aby se škrobené prádlo nelepilo na žehličku, přidáme sůl do ztužovacího roztoku.