Sušení bylin a koření

sušení Majoránky zahradní ve svazečcích na provázku pod pergolou
Majoránka zahradní, foto med

Sušení bylin a koření je proces, při kterém vybrané rostliny jednoduchým způsobem konzervujeme tak, aby si uchovaly  aroma, chuť i případné léčivé účinky. Léčivé byliny sbíráme nejlépe po ránu, jakmile opadne rosa. Odstřihneme nebo utrhneme celé větvičky, každou důkladně prohlédneme a poškozené lístky odstraníme.

Celerová a petrželová nať, foto med

Sušení bylin a koření provádíme tak, že v případě, kdy tvoří keříky sklízíme celé větvičky, ty pak svážeme do svazků, které zavěsíme na vzdušném a tmavém místě, vhodná je například suchá půda.

Sušení květu a lístků

Komonice lékařská, foto med

Pro uchování co nejvíce vlastností bylinek je sušíme rychle a přitom šetrně. Rozhodně je nenacpeme do horké trouby, kde bychom je spíš upekli než usušili. Teplota sušení by neměla přesáhnout 35 °C. Sklizené bylinky také pečlivě přebereme a odstraníme z nich všechny narušené části a jiné příměsi. Sbíráme-li květ, například z černého bezu nebo lipový květ a mnoho dalších, dáváme pozor, aby nebyl již před odkvětem, anebo napadený škůdcem, zejména obalečem, padlím nebo mšicemi. Poté květy nebo lístky bez stonků rozložíme je v tenké vrstvě na lískách od ovoce, které vyložíme pergamenovým papírem nebo pláténkem. Doba sušení čerstvých bylinek odvisí od jejich velikosti a obsahu vody v nich.

Bylinky vhodné k sušení

Sušení bylin, foto med

Sušení je vhodné zejména pro takové bylinky a koření, jako je:

Uskladně

Sušená levandule, foto med

Dokonale usušené byliny ještě zpracujeme tak, že suché lístky či květy na větvičkách odrolíme a ukládáme do keramických nádob nebo tmavých sklenic se vzduchotěsným uzávěrem, aby se na ně neprášilo. Pro rychlou informaci je označíme etiketou s názvem byliny a datem uskladnění. Spotřebovat bychom je měli během jednoho roku. Ale ani přestárlé bylinky nemusíme bez užitku vyhodit – vychladlý odvar z nich můžeme využít k zalévání pokojových květin – dodáme jim tak mnoho potřebných minerálů.

Přejít nahoru