I tomu nejlepšímu kuchaři se občas něco připálí. Stačí chvilka nepozornosti, třeba, aby zazvonil soused u dveří nebo telefon… a už máme kuchyň plnou nepříjemného zápachu a připálený hrnec. Jak na zápach a skvrny od připálenin, si ukážeme dále.
Schopnost absorbovat zápach ze spáleného masa, mléka, které překypělo, tuku a dalších pokrmů má obyčejná kuchyňská sůl. Šíření zápachu spáleniny zastavíme tak, že posypeme spáleniny na sporáku ihned solí. Zápach spáleniny, který již pronikl do místnosti, odstraníme tak, že rozkrájíme na kousky citron a vaříme ho v malém množství vody. Přidat můžeme i několik hřebíčků a skořici.
Odstranění připáleniny ze sporáku
Zápach a skvrny od připálenin vzniknou z nepozornosti při vaření. Pokud nám překypěla polévka či omáčka a tekutina se na sporáku spálila, není snadné ji vyčistit. Užitečnou funkci zde zastane opět ocet – jednoduše ho na skvrny na sporáku nalijeme a necháme nějakou dobu působit. Kyselina octová změkčí zuhelnatělé skvrny tak, že se jich pak již snadno zbavíme kuchyňskou houbičkou.
Čištění přilepené nádoby
Zbytky jídla jsou zuhelnatělé a pevně napečené v hrnci nebo kastrolu a máme pocit, že nezbývá, než nádobu vyhodit. Pokusme se ji ale nejdříve přece jen zachránit. Do nádoby nasypeme prášek na nádobí, případně i tekutý prostředek, který na nádobí používáme, anebo prášek na praní, nalijeme do ní vodu až do výše připáleniny a necháme asi půl hodiny vařit. Přípravek připáleninu uvolní a nádobu pak již snáze dočistíme hrubou houbičkou a Cifem nebo nějakým pískem na nádobí. Pokud se neodstraní všechny připáleniny, můžeme proces ještě opakovat. Užitečná je i stará žiletka (klasická čepelka), kterou vrstvu spáleniny můžeme ode dna prostě odříznout. Při této činnosti je ale nutná zvýšená opatrnost.
Další rady
- Aby se omastek při smažení řízků, obaleného sýra, ryb a podobných pokrmů nepřipaloval, nejprve ho rozpálíme a vložíme do něj několik koleček mrkve, případně čistou bramborovou slupku.
- Mléko se rádo připaluje a nechává na dně hrnců těžko odstranitelné skvrny. Chceme-li tomu předejít, hrnec nejprve vypláchneme studenou vodou a teprve pak do něj nalijeme mléko, které dáme vařit.
- I občasnému překypění mléka můžeme snadno zabránit – stačí okraje hrnce potřít olejem, sádlem nebo máslem. Také můžeme do hrnce s mlékem vložit lžíci nebo naběračku, která horko odvede a překypění zabrání.
- Pokud při smažení prská olej, vhodíme do něj trochu hrubozrnné soli, která prskání zabrání. O to méně pak solíme pokrm.