Z nasbíraných hub, které najdeme v lese, si můžeme připravit nejrůznější pokrmy. Z různých jedlých hub bude každé jídlo trochu jiné, takže v podstatě můžeme houby jíst celou sezónu, aniž bychom se jich přejedli. Ukážeme si, jak připravit méně známé houby – recepty.
Houby, které přineseme z lesa pečlivě očistíme, případně omyjeme. Červivé vyřadíme a okousané odkrojíme. Některé podzimní houby, např. václavky nebo některé čirůvky, by se měly tepelně upravovat alespoň 20 minut, v syrovém nebo polosyrovém stavu by nám mohly způsobit zdravotní problémy.
Guláš z václavek
Ingredience: 500 g (i více) václavek nebo tvrdších hub, 2 cibule, lžíce sladké papriky, kmín, pepř, větší syrový brambor, olej nebo sádlo.
Příprava: Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Očistíme a nakrájíme cibuli. Rozpálíme omastek a osolené houby na cibuli podusíme, dokud nevydusíme všechnu šťávu. Stáhneme z ohně, přidáme papriku, zamícháme a zalijeme horkou vodou tak, aby houby byly ponořené. Pokmínujeme, opepříme a podusíme. Očistíme bramboru a nastrouháme ji na jemno. Přidáme do guláše a dusíme, dokud není dostatečně zahuštěný. Kdo chce, může přidat utřený česnek. Podáváme s chlebem, pečivem nebo těstovinami.
Václavka obecná
Houby – recepty. Tato na dřevu parazitující houba roste v listnatých i jehličnatých lesích září do listopadu většinou v trsech na pařezech nebo u paty stromu. Musíme ji tepelně upravit, neboť syrová mírně jedovatá. Je vhodná k přípravě dušených a vařených jídel, vynikající je naložená do octa.
Pýchavky v trojobalu
Ingredience: 400 g pýchavek, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce strouhanky, 2 vejce, tuk na smažení, pepř, sůl.
Příprava: Velké obří pýchavky nakrájíme na centimetrové plátky, menší jen přepůlíme nebo použijeme vcelku. Osolíme je a až trochu zvlhnou, obalíme je v mouce, potom v rozšlehaných a osolených vejcích a nakonec ve strouhance. Zvolna smažíme dozlatova.
Pýchavky
Pýchavka dlabaná roste na otevřených loukách s nižší trávou, Pýchavka čokoládová v listnatých i jehličnatých lesích v menších skupinkách. Rostou od června do listopadu a jsou velmi chutné: houby – recepy. Vatovec obrovský je také pýchavka roste na okrajích lesů, nebo na loukách od července až do listopadu. Mívá v průmětu 10-50 cm a může vážit až 4 kg. U pýchavek platí pravidlo, že jsou jedlé, pokud jsou na řezu bílé. Jakmile zežloutnou nebo zhnědnou, jsou nechutné.
Pstřeň dubový v červené omáčce
Ingredience: 500 g pstřeně dubového, 1 cibule, olej, lžíce hladké mouky, 2-3 stroužky česneku, malá konzerva rajského protlaku, sůl, mletá paprika, špetka kmínu, špetka pepře nebo chilli, sklenička vývaru (vody), omastek.
Příprava: Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme na kostky nakrájený pstřeň, osolíme, okořeníme a osmažíme. Zaprášíme moukou, mletou papriku a zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme rajský protlak a utřený česnek, případně podle chuti přiostříme.
Pstřeň dubový aneb volský jazyk
Roste od července do října na poraněných místech dubů, při patě kmenu nebo na odumřelých pařezech a kořenech. Plodnice 10–25 cm velké tvarem připomínající jazyk. Chuť i vůně je lehce nakyslá, na řezu připomíná maso, roní krvavě červené kapky. sbíráme jen mladé plodnice, starší jsou značně tuhé.
Houbová omáčka z čirůvek
500 g čirůvek (nejchutnější je z májovek), cibule, kelímek smetany, kousek másla, 2 lžíce hladké mouky, šťáva z citrónu, pepř, sůl, mletý kmín.
Příprava: Houby očistíme, nakrájíme na plátky a pokapeme citrónovou šťávou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Necháme ji na másle zesklovatět a přidáme májovky. Okořeníme, osolíme a dusíme asi 15 minut. Vydušené houby zaprášíme moukou a mírně podlijeme horkou vodou nebo vývarem. Mícháme, aby omáčka byla pěkně hladká. Nakonec houby zalijeme smetanou, necháme jen prohřát a hned podáváme.
Čirůvky
Jarní chutná houba čirůvka májovka roste v takzvaných čarodějných kruzích na loukách, v zahradách, na okraji lesa… Objevuje se koncem dubna a končí počátkem června. Má velmi husté lupeny a výrazně moučně voní.
Čirůvka fialová, dvoubarevná, zelánka, havelka rostou na podzim od září do prosince v listnatých i jehličnatých lesích, na loukách i v zahradách. Čirůvky jsou chutné jedlá houba, které musíme dobře tepelně upravit, neboť syrové mohou způsobit zdravotní problémy.
Hlíva v těstíčku
Ingredience: hlíva ústřičná, 2 vejce, 3 lžíce bílého vína, 3 lžíce polohrubé mouky, sůl, špetka tymiánu, olej na smažení.
Příprava: Z hlívy odkrojíme třeň (ten dáme do polévky), používají se pouze klobouky. Ty osolíme a obalíme v hladké mouce. Z vajec, mouky, vína, soli a koření vidličkou ušleháme hustší těstíčko. Každý kousek houby namočíme do těstíčka a vložíme na pánev do rozpáleného oleje. Smažíme po obou stranách dozlatova.
Hlíva ústřičná
V době, kdy houby nerostou, si můžeme udělat houbovou pochoutku z Hlívy ústřičné. Pokud ji nenajdeme v lese na stromě či na pařezu, koupíme ji v prodejně se zeleninou.