Dýňová semínka na zdraví i na chuť

upražená semínka z dýně
Pražená dýňová semínka, foto med

Ořechy a semínka, ať již slunečnicová, lněná, sezamová, maková a zvláště dýňová jsou velmi prospěšné našemu zdraví. Například snižují vysoký krevní tlak, cholesterol, chrání srdce, cévy a játra, stabilizují hladinu glukózy při cukrovce, omezují zvětšování prostaty, ale také významně vylepšují pleť i kvalitu vlasů a nehtů. Dýňová semínka si můžeme koupit, ale také si je čerstvě připravit z různých druhů dýně.

Zdravé mlsání, foto med

Dýňová semínka získáme z každé zralé dýně, kterou si vypěstujeme nebo koupíme třeba na dýňovou polévku (Recept ZDE), nebo na hallowenské vyřezávání (Jak vyřezat dýni ZDE). Použijeme obří tykev, vhodná je dýně máslová, hokkaido i zralá dýně špagetová, ale nejvhodnější jsou semínka z dýně olejné (Cucurbita pepo, var. oleifera), protože mají tak tenkou slupku, že je neloupeme. Neoloupaná semínka mají většinou bílou slupku, podle druhu dýně různě silnou a většinou ji odstraňujeme. Uvnitř slupky je tmavozelené jádro.

Obsahové látky dýňových semínek

Dýně olejná, foto med

Dýňová semínka obsahují především polynenasycené mastné kyseliny (PUFA), z nich dobře známe omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které prospívají srdci, cévám i mozku. Dále obsahují množství minerálních látek, například zinek, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, železo, z vitaminů je to vitamín skupiny B, E, A, D, dále pak vlákninu, antioxidanty, flavonoidy, fytoestrogeny a kukurbitol, což je účinný přírodní hormon, který zpomaluje stárnutí a působí proti degenerativním procesům.

Léčivé účinky dýňových semínek

Dýňová semínka snižují špatný cholesterol, díky čemuž chrání cévy před arteriosklerózou, a zvyšují dobrý HDL cholesterolu. Také snižují vysoký krevní tlak, povzbuzují činnost prostaty, omezují nepříjemné důsledky menopauzy, stabilizují hladinu glukózy v krvi při diabetu., zlepšují kvalitu kůže, vlasů a nehtů. Přinášejí také dobrou náladu tím, že stimulují vyplavování serotoninu z mozku.

Dýňová semínka v kuchyni

Semínka k pražení, foto med

Dýňová semínka jsou nejúčinnější syrová nebo v podobě dýňového oleje lisovaného za studena. Oleje pro zdraví si dáváme denně čajovou lžičku. Výborně ochutí dýňovou polévku. Semínka si přidáme do müsli, do ovesných vloček, které mícháme s mlékem nebo s jogurtem. Anebo je chroupáme ve směsi bylin, či jen tak. Méně zdravou pochoutkou, ale chuťově vynikající, jsou pražená dýňová semínka, a to jak slaná, tak i sladká.

Jak si připravit slaná pražená dýňová semínka

Dýně Hokkaido, foto med

Semínka nejlépe z dýně olejné, ale i z jiných druhů tykve, získáme tak, že z rozpůlené dýně lžící vybereme celý semeník. Z něj pak trpělivě vybereme semínka, která propláchneme. Semínka vaříme 10 minut v litru vody se dvěma lžícemi soli. (Semínka dýně olejné stačí jen namočit na čtyřiadvacet hodin do slaného nálevu). Přecedíme a necháme je oschnout a nakonec je na pečícím plechu upražíme v troubě při 150 °C dozlatova. Plech vyložíme papírem na pečení a semínka před pražením promícháme s trochou oleje. Během půlhodinového pražení je občas promícháme. Upražená semínka louskáme podobně jako buráky, někteří jedinci je jedí i se slupkou, semínka dýně olejné se neloupou.

Přejít nahoru