Domácí zmrzliny bez ovoce

dvě zmrzliny vytvarované do příšerek
Domácí zmrzliny bez ovoce, foto med

Zmrzlinu milují děti i dospělí a léto bez zmrzliny si mnozí z nás nedovedou ani představit. Domácí zmrzliny, které si sami připravíme, můžou být chutnější, levnější a zdravější než ty kupovaná, každopádně víme, co do nich dáváme. Základem většiny zmrzlin, které se nevyrábějí pouze z ovoce, je mléko, smetana nebo jogurt. Z tohoto základu přidáme další ingredience a je na nás, jestli si připravíme zmrzlinu vanilkovou, čokoládovou, oříškovou, pistáciovou, skořicovou, karamelovou nebo tvarohového Míšu.

Zmrzlinu zjemníme šlehačkou, která ji i zahustí, osladíme cukrem, nebo medem, diabetici pak sladidlem. Některé zmrzliny jsou na základě utřených žloutků s cukrem, jiné na uvařeném pudingu, přidává se i sušená šlehačka.

Ve zmrzlinovači

Zmrzlinovač, foto med

Pokud jsme si pořídili zmrzlinovač, je výroba zmrzliny jednoduchá. Do nádoby, která byla nejlépe den předem na mrazáku, nalijeme připravenou směs, zapneme a za 30 – 40 minut máme zmrzlinu správné krémové konzistence. Směs používáme dobře vychlazenou. Zmrzlinu, kterou nesníme, můžeme přechovat na mrazáku v uzavíratelné plastové krabičce, ale před dalším podáváním ji musíme nechat asi čtvrthodiny „povolit“, lépe se pak nabírá.

Zmrzlina bez zmrzlinovače

Vynikající zmrzlinu můžeme připravit i bez zmrzlinovače, jen nám to zabere trochu víc času. Ingredience rozmixujeme, nalijeme do vhodné nádoby a dáme do mrazničky asi na čtyři hodiny. Během mrazení ale musíme zmrzlinu občas zamíchat, tak, že od okrajů, které jsou dříve zmrzlé, ji stíráme směrem ke středu a mícháme, abychom dosáhli krémové konzistence. Dříve se domácí zmrzlina připravovala v kovové misce umístěné na drceném ledu posypaném solí. Po celou dobu se průběžně míchala.

Recepty:

Pravá vanilková zmrzlina

Ingredience: půl litru plnotučného mléka (nebo kávové smetany), 4 žloutky, 150 g krupicového cukru, vanilkový lusk, 150 ml smetany ke šlehání.

Vanilková zmrzlina, foto med

Postup: 

  1. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vložíme do hrnce s mlékem (smetanou). Přivedeme k varu, vzápětí odstavíme ze sporáku, přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut vyluhovat. Poté vyjmeme lusk, odstraníme semínka a vnitřek vyškrábneme zpět do mléka.
  2. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny.
  3. Vanilkové mléko pozvolna zahřejeme a přidáme ušlehané žloutky. Mícháme za pomalého vaření, dokud hmota nezhoustne. Odstraníme z plotny a mícháme dál, až je obsah vlahý.
  4. Ušleháme smetanu na šlehání a vmícháme ji do hmoty. Necháme dobře vychladit a poté nalijeme do zmrzlinovače a podle návodu vyrobíme zmrzlinu.

Skořicová zmrzlina

Skořice, foto med

Skořicovou zmrzlinu připravíme stejně jako vanilkovou, jen s tím rozdílem, že vanilkový lusk nahradíme polévkovou lžící mleté skořice. Také odpadá doba nutná pro vyluhování vanilky.

Pařížská zmrzlina

Ingredience: půl litru kávové smetany, 4 žloutky, 150 g krupicového cukru, 50 g meruňkové zavařeniny, 150 jemně tlučeného griliáše, na ozdobu několik kompotovaných višní.

Postup:

  1. Vyrobíme si griliáš tak, že na pánvi pomalu necháme rozpustit cukr, přidáme lžíci oleje a hrstku nasekaných oříšků. Po vychladnutí rozdrtíme v hmoždíři nebo v robotu.
  2. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny.
  3. Rozmixujeme smetanu s meruňkovou marmeládou a griliášem, poté přidáme utřené žloutky.
  4. Směs necháme vychladit a poté ve zmrzlinovači vyrobíme zmrzlinu. Jednotlivé porce ozdobíme kompotovanou višní.

Čokoládová zmrzlina

Ingredience: půl litru plnotučného mléka, 150 g čokolády na vaření, 40 g kakaa, 70 g cukru (např. třtinového), 150 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky.

Čokoládová zmrzlina s karamelem a oříšky, foto med

Postup:

  1. Do mléka nalámeme čokoládu s prosátým kakaem, přivedeme k varu, pak odstavíme a mícháme, do rozpuštění čokolády.
  2. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a vmícháme do vychladlého čokoládového mléka.
  3. Ušleháme smetanu na šlehání a vmícháme ji do hmoty. Necháme dobře vychladit a poté nalijeme do zmrzlinovače nebo do nádoby, kterou dáme na mrazák a hmotu průběžně promícháváme.

Oříšková zmrzlina

Ingredience: půl litru plnotučného mléka, 150 g lískových oříšků, 50 g cukru krupice, 4 žloutky, 150 ml smetany ke šlehání.

Postup:

Zmrzlina v tvořítkách, foto med
  1. Mléko svaříme s cukrem a necháme vychladit.
  2. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a vmícháme do chladného mléka. Šleháme tak dlouho, až vznikne hladký krém.
  3. Na sucho opražíme lískové oříšky, nasekáme je nahrubo a vmícháme do krému.
  4. Ušleháme smetanu na šlehání a vmícháme ji do hmoty. Necháme dobře vychladit a poté nalijeme do zmrzlinovače
  5. Vychladlý krém nalijeme do nádoby a zmrazíme. Před podáváním ozdobíme oříškovou zmrzlinu šlehačkou.

Pistáciová zmrzlina

Ingredience: půl litru plnotučného mléka, 1 sáček pistáciového pudingu, 50 g cukru krupice, 150 ml smetany ke šlehání.

Postup:

  1. Podle návodu na obalu uvaříme pistáciový puding, který osladíme cukrem.
  2. Ušleháme šlehačku a vmícháme ji do vychladlého pudingu. Necháme dobře vychladit a vyrobíme zmrzlinu ve zmrzlinovači.

Domácí tvarohový Míša

Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 250 ml zakysané smetany, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr.

Postup:

  1. Umixujeme tvaroh se smetanou a cukrem.
  2. Naplníme formičky na nanuk a dáme na mrazák.

Přejít nahoru