Různé domácí ovocné zmrzliny můžeme vyrobit čistě jen z ovoce a cukru, nebo s mlékem, smetanou, jogurtem anebo tvarohem. Ovoce můžeme použít v podstatě libovolné, nejčastěji se tato zmrzlina vyrábí z jahod, lesního ovoce, z meruněk, citrusů, melounu, banánu, ananasu… Zmrzlinu podáváme samotnou nebo ozdobenou nějakou polevou, např. čokoládovou, karamelovou, jahodovou…, se šlehačkou nebo s ovocem, ořechy, čokoládovými hoblinkami, oplatkou apod.
Domácí ovocné zmrzliny (o neovocných ZDE) vyrábíme ve zmrzlinovači (mrazíme ji nejlépe podle návodu výrobce), ale také si můžeme opatřit formičky na nanuky či jiná zmrzlinová tvořítka, případně malé plastové kelímky s víčkem.
Čistě ovocné zrmzliny
Postup výroby je podobný, stejně jako malinovou vyrobíme borůvkovou, jahodovou, či z jakéhokoli jiného ovoce, které rozmixujeme. Stejně jako pomerančovou vyrobíme zmrzlinu i z dalších citrusů. Na výrobu sorbetu ovoce odšťavníme v odšťavňovači.
Malinová zmrzlina
Ingredience: půl litru malin, půl litru vody, 500 g cukru.
Postup: 1. Svaříme cukr s vodou a necháme ho vychladnout. 2) Prolisujeme maliny šťávu a přilijeme ji do chladné sladké vody. Promícháme a dáme do zmrzlinovače nebo do formiček na nanuky.
Pomerančová zmrzlina
Ingredience: 4 pomeranče, 1 citron, půl litru vody, 500 g cukru.
Postup: 1. Svaříme cukr s vodou a necháme ho vychladnout. 2. Do prochladlého nálevu ostrouháme na hrubém struhadle (nebo tence nakrájíme) kůru z pomerančů, přidáme šťávu z citronu. Promícháme a 20 minut necháme stát. 3. Poté tekutinu přecedím přes jemné sítko a smícháme se šťávou z pomerančů. Promícháme a nalijeme do zmrzlinovače.
Ananasová zmrzlina
Ingredience: půl litru ananasové šťávy, půl litru vody, 200 – 400 g cukru, šťáva z půlky citronu.
Postup: 1. Svaříme cukr s vodou a necháme ho vychladnout. 2. Smícháme s ananasovou a citronovou šťávou. 3. Vše se dobře promícháme a nalijeme do zmrzlinovače nebo do nádob na zmrzlinu.
Melounový sorbet
Ingredience: 500 g melounové dřeně, 100 – 200 g cukru, 1 citron, pro dospělé podle chuti několik lžic brandy nebo rumu.
Postup: 1. Meloun odšťavníme nebo rozmixujeme. 2. Přidáme cukr a šťávu z citronu, dochutíme brandy nebo rumem. 3. Nalijeme do nádoby na zmrzlinu a zmrazíme
Mléčné nebo smetanové zmrzliny s ovocem
Kvalitní zmrzlina by neměla mít žádné umělé příchutě ani barviva. Měla by obsahovat alespoň 70% plnotučného mléka. Na smetanovou je vhodná smetana do kávy. Tvaroh nebo jogurt se používá také nejlépe plnotučný. Vejce musí být čerstvé. Cukru dáváme podle chuti a podle sladkosti ovoce. Uvedené míry cukru jsou orientační.
Základní mléčná zmrzlina
Ingredience: 0,75 l mléka, 150 g cukru a 6 žloutků.
Smetanová jahodová zmrzlina
Ingredience: půl litru smetany do kávy (nebo na vaření), 500 g jahod, 200 g cukru, 2 žloutky, 125 ml smetany na šlehání.
Postup: 1. Utřeme žloutky s cukrem do pěny. 2. Rozmixujeme jahody. Komu vadí jahodová zrníčka, může pyré přecedit. 3. Smícháme jahodovou a žloutkovou hmotu a smetanu. 4. Ušleháme šlehačku a vmícháme ji do směsi. Nalijeme do zmrzlinovače nebo do nádoby na zmrzlinu.
Mléčná limetková zmrzlina
Ingredience: půl litru plnotučného mléka, 2 limetky, 200 g cukru, 4 žloutky.
Postup: 1. Žloutky utřeme s cukrem a přidáme mléko. Vložíme do vodní lázně (nádobu s hmotou do větší nádoby s vroucí vodou) a šleháme asi půl hodiny, dokud hmotu nezahustíme. Za občasného míchání necháme vychladnout. 2. Do studené hmoty najemno nastrouháme kůru z jedné limetky a šťávu z obou. Zamícháme a dáme do zmrzlinovače nebo do nádoby na zmrzlinu.
Višňová zmrzlina z pudingu
Ingredience: půl litru mléka, 1 balíček vanilkového pudingového prášku, 200-400 g cukru, 300 ml višňové šťávy.
Postup: 1. Z mléka, části cukru a pudingového prášku uvaříme puding, který necháme vychladnout. 2. Smícháme ho s višňovou šťávou a podle chuti dosladíme. Nalijeme do zmrzlinovače nebo do formiček a dáme zmrazit.
Banánová zmrzlina
Ingredience: půl litru mléka, 500 g oloupaných banánů 100-300 cukru, 2 lžíce citronové šťávy.
Postup: 1. Banány postříkáme citronovou šťávou a rozmixujeme je s cukrem a s mlékem. 2. Nalijeme do zmrzlinovače nebo do formiček a zmrazíme.
Ovocné s tvarohem nebo s jogurtem
Tvarohovo-jahodová
Ingredience: 750 g jahod, 500 g tvarohu (2 vaničky), 1 salko
Postup: 1. Jahody opláchneme, odstopkujeme a rozmixujeme nahrubo.
2. Smícháme s tvarohem a přilijeme plechovku salka. 3. Směsí naplníme zmrzlinová tvořítka nebo vhodnou nádobu s víčkem a necháme půl dne mrazit.
Jogurtová s lesním ovocem
Ingredience: 500 ml rozmixovaného ovoce – stejným dílem jahody, borůvky, maliny, ostružiny apod., 200 ml plnotučného jogurtu, 150 ml červeného vína, balíček práškové želatiny (nebo i plátkové), 2 vejce, 200-300 g cukru.
Postup: 1. Ovoce rozmixujeme a protlačíme sítem, abychom z něj odstranili semínka. 2. Utřeme žloutky s cukrem a smícháme je s jogurtem a s ovocným pyré. 3. Želatinu smícháme se studeným vínem, necháme nabobtnat a podle návodu připravíme. Necháme zchladnout a pak ji tenkým pramínkem za stálého míchání nalijeme do ovocné hmoty. 4. Nalijeme do nádoby a dáme na dvě hodiny mrazit. 5. Vyndáme z mrazáku, do ztuhlé hmoty vmícháme tuhý sníh z bílků a vrátíme do mrazáku ještě nejméně na dvě hodiny.