Bazalka je bylinka, kterou většinou známe jako koření na pizze Margaretě, na níž je jen toto aromatické koření, rajčata a bílý sýr Mozzarella – tedy barvy italské vlajky. Zelená bazalka je o něco známější než nachová, ale všechny druhy jsou kuchyňsky využitelné a dodají jídlu nezaměnitelnou chuť. Nic se ale nesmí přehánět, neboť jako většina zeleného koření je i bazalka velmi aromatická. Tepelnou úpravou část vůně vytěká, ale čerstvá bazalka, přidaná například do salátu, se rozleží a zesílí.
Bazalka je drobný keřík z čeledi hluchavkovitých, jehož vůně a barva listů, výhonů i květů závisí na pěstované odrůdě. Pochází z tropické Asie. Kde se pěstuje již 3000 let. Bylinku můžeme pěstovat i v květináči nebo v truhlíku za oknem. Sklízíme lístky i mladé výhony. Jen ji nezapomeneme před příchodem prvních mrazíků přemístit do místnosti, kde ji při dostatku světla a teploty nad 10 °C můžeme pěstovat i celou zimu.
Vůně a chuť bazalky
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) má sladce kořeněnou vůni s náznakem hřebíčku a anýzu, která se uvolní, promneme-li listy. Vůně bazalky evokuje teplo a slunce, chuť je trochu peprná. Nachové variety bazalky pravé mají příchutě podobné, jen nepatrně odlišné. Po citronu voní citronová bazalka, americká zase po limetkách. Pěstujeme-li bazalku v květináči nebo v truhlíku na okně, účinně odpuzuje hmyz.
Léčivé účinky
Bazalka se odedávna využívá také jako léčivka. Obsahuje silice, které povzbuzují trávicí soustavu. Zvyšuje žaludeční činnost, omezuje nepříjemné nadýmání a zmírňuje obtíže při dalších různých poruchách trávení. Bazalka hojivě působí také na dýchací cesty a ulehčuje odkašlávání, také zlepšuje činnost ledvin. Pozitivně ovlivňuje i naši psychiku, zklidňuje rozbouřenou mysl a navozuje dobrou náladu. Údajně je prý i přírodní afrodiziakum. Obklady z bazalky hojí podrážděnou kůži a opruzeniny.
Nákup a skladování
Většina odrůd bazalky má křehké listy, které se snadno pomačkají, zvadnou a zčernají jim konečky. Nakupujeme jen zcela čerstvé a nepomačkané svazečky, jimž neopadávají ani nečernají listy. Můžeme je uchovat zabalené v celofánu nebo potravinářské fólii v chladničce. Asijská bazalka Horapa vydrží dvakrát delší dobu. Bazalkové listy nejlépe uchováme mražené. Tip: Listy bazalky rozmixujeme s olivovým olejem, necháme zmrazit v tvořítku na led a pak v uzavíratelné krabičce skladujeme v mrazničce.
Využití bazalky v kuchyni
Bazalkou ochucujeme saláty, polévky, omáčky, zeleninu, nakládané sýry, vepřové, hovězí a kuřecí maso, ryby a mořské plody i těstoviny či rýži. Nejobvyklejší používání bazalky je v kombinaci s rajčaty a olivovým olejem. Při tepelné úpravě ji přidáváme nejlépe ke konci vaření. Nejlépe vynikne čerstvá, pro delší skladování je výborná naložená v olivovém oleji. Bazalkové listy můžeme trhat, mixovat i krájet nožem, dáváme ale pozor, aby neztmavly. Květy bazalky zdobíme saláty a obložené mísy.
S jakým kořením můžeme bazalku míchat
Bazalku můžeme kombinovat s mátou, zelenou petrželkou, pažitkou, koriandrem, majoránkou, dobromyslí – oreganem, rozmarýnem, tymiánem, kari kořením, chilli, zázvorem, citronovou trávou (citronelou) a kurkumou.
Použití bazalky, recepty a tipy
Bazalka chuťově pozvedne pokrmy s rajčaty, olivovým olejem, česnekem a citronem. V této sestavě nechybí v žádné středomořské kuchyni. Bazalku lze používat nejrůznějšími způsoby:
Bazalka na maso a ryby
- Bazalkou ochucujeme kuřecí a krůtí maso, masové kari (zde je nejlepší Bazalka posvátná), pečené telecí i jehněčí maso, skvělá je do marinád na steaky nebo plátky na grilování a kebabů. Bazalku (nejlépe B. citronovou) také přidáváme k rybám a mořským plodům, vynikající je k humrům a k posypání grilovaných ryb.
- Recept na nádivku: Utřeme máslo s utřeným česnekem se solí, se sekanou bazalkou, trochou nastrouhané citronové kůry a máčenou houskou. Nádivkou vyplníme vnitřek drůbeže nebo telecího hrudního, natlačit ji můžeme i pod kůži kuřete. Maso osolíme, okořeníme a upečeme.
Omáčky a polévky
- Oblíbená je bazalková omáčka na těstoviny známá pod názvem Pesto. Bazalka je vhodná i do rajské nebo sýrové omáčky i do různých polévek. Bazalka při vaření v omáčce tmavne a ztrácí vůni, ale chuť zůstává zachována. Pro vůni přidejte pár lístků až do dokončení vaření.
- Recept na pesto: svazek bazalky, 100 ml panenského olivového oleje, asi 50 g piniových oříšků nebo pražených mandlí, případně lískových oříšků, stroužek česneku, sůl, pepř a 50 g strouhaného parmazánu. Lístky bazalky se solí rozetřeme v třecí misce na hladkou pastu. Přiléváme pomalu olej, česnek, piniové oříšky a parmazán. Utřeme do hladké hmoty.
Těstoviny, obilniny a pečivo
Bazalku dáváme nejen na pizzu, ale i do zapečených těstovin nebo brambor se zeleninou. Také je vhodná do pokrmů z rýže (vhodná je bazalka nachová) i do bramborového salátu.
Saláty a zelenina
- Bazalka dává vyniknout zvláště salátům s rajčaty a mozzarellou, s mořskými plody, kukuřicí, olivami a citronem. Na saláty je nejlepší bazalka americká nebo citronová. Bazalka dodá chuť grilované zelenině, jakou je např. lilek, cuketa, rajče, dýně, nebo dušeným zeleným fazolkám.
- Recept na rajčatový salát: Nakrájíme rajčata na kousky, cibuli na půlměsíčky a nadrobno bazalku. Zálivku namícháme z vody, cukru, oleje a citronové šťávy. Podáváme vychlazené.
Pochutiny
Z nachově zbarvené bazalky můžeme připravit růžový ocet nebo olej. Listy nadrobno nasekáme, naskládáme do skleněné nádobky a zalijete kvalitním olejem (nejlépe panenský olivový). Do čtrnácti dnů získáme skvělý bazalkový olej, kterým ochucujeme saláty.